Staatssecretaris Van der Burg
NOS NieuwsAangepast

Van der Burg: ook na de Europese deal blijven asielmaatregelen nodig

Ook nu in de EU afspraken zijn gemaakt over migratie blijven andere maatregelen nodig, vindt staatssecretaris Eric van der Burg. De Europese bewindslieden sloten gisteren een akkoord, onder meer over opvang van asielzoekers aan de buitengrenzen en over de verdeling van asielzoekers over Europa.

Van der Burg was de onderhandelaar namens Nederland en hij noemde zichzelf vanochtend "iemand die tevreden is". Volgens hem zijn over allerlei aspecten goede afspraken gemaakt, die humaan zijn en die ook goed zijn voor het draagvlak van het beleid. "De deal gaat uiteindelijk wel helpen. En het is goed als we mensen snel duidelijkheid geven of ze in Europa kunnen blijven."

Op zijn wekelijkse persconferentie noemde premier Mark Rutte de afspraken "echt een doorbraak". "Dit is echt wel groot wat er is gebeurd", voegde hij eraan toe. Volgens Rutte zit er een "goede balans" in de afspraken.

Van der Burg erkende dat de maatregelen niet op korte termijn zullen helpen bij de problemen rond de opvang in Nederland. Ook moet over de afspraken van gisteren nu eerst nog moet worden onderhandeld met het Europees Parlement.

Rutte naar Tunesië

Voor de korte termijn hoopt de staatssecretaris dat er een deal kan komen met Tunesië, omdat vanuit dat land veel mensen naar Europa reizen. Rutte gaat zondag samen met zijn Italiaanse collega Giorgia Meloni en voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie naar Tunesië voor een gesprek daarover met president Kais Saied. Rutte zei zelf vandaag dat zondag vermoedelijk niet "dé deal' zal worden gesloten. Maar hij heeft wel reden om te hopen dat een stap kan worden gezet "op weg naar meer fundamentele afspraken met Tunesië".

Van der Burg wil ook nog steeds "een nationaal asielpakket", waarover in de coalitie al tijden wordt gepraat. Ook vanmiddag was daar weer overleg over. De staatssecretaris hoopt daar "voor de zomer" uit te zijn. Hij verwacht dat de deal van gisteren helpt bij de gesprekken binnen de coalitie. En ook Rutte zei dat dit "helpt in sfeer".

Betalen aan aankomstlanden een optie

Een van de gisteren gemaakte afspraken is dat landen die geen asielzoekers overnemen 20.000 euro gaan betalen aan "aankomstlanden" als Italië en Griekenland. Van der Burg weet nog niet of ook Nederland landen op die manier zal gaan compenseren. "Dat is op dit moment nog niet aan de orde. Het is in ieder geval juridisch een optie, en of het in de praktijk ook zo gaat werken, daar gaan we in de minsterraad en met de Kamer over spreken, tegen de tijd dat we eruit zijn met het Europees Parlement."

Hij schat in dat het in de Kamer zo'n beetje "fiftyfifty is wie daar voor en tegen is".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl