Verschillende mensen leggen bloemen bij de speeltuin in Annecy
NOS NieuwsAangepast

Gewonde kinderen in Annecy stabiel, exacte toestand Nederlandse peuter onbekend

Alle vier de gewonde kinderen die gisteren werden neergestoken in een speeltuin in Annecy zijn stabiel, zegt de Franse premier Élisabeth Borne. Een Franse regeringswoordvoerder vertelde eerder vanmorgen nog dat twee van de vier kinderen in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen.

De man die de kinderen gisteren in de Franse stad aanviel met een mes wordt psychologisch onderzocht. Nog altijd is er weinig bekend over het motief van de 31-jarige Syriër. Naast de vier jonge kinderen verwondde hij ook een man die hem probeerde tegen te houden.

Onder de verwonde kinderen is ook een Nederlandse peuter van bijna twee jaar. Er was onduidelijkheid over de identiteit van het kind. Franse media spreken over een Nederlands jongetje, maar een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zegt dat het om een meisje gaat. Of er contact is met de familie en hoe de toestand van het jonge kind is, is volgens een woordvoerder nog niet duidelijk.

Asielaanvraag afgewezen

Gisterochtend werd de Franse stad opgeschrikt door de aanval in de speeltuin. Op beelden is te zien hoe de man rusteloos rondliep met een mes. Hij schreeuwde een paar keer "in de naam van Jezus Christus" en stak vervolgens wild om zich heen. Verschillende omstanders probeerden de man te stoppen.

Volgens de openbaar aanklager in Frankrijk is de man een Syrische asielzoeker en duidt tot nu toe niets op terrorisme. De man kreeg in 2013 in Zweden en vluchtelingenstatus en deed ook in Frankrijk een aanvraag, een paar dagen geleden werd deze aanvraag afgewezen vanwege de Zweedse status.

De speeltuin waar de aanval plaatsvond

Uiteindelijk wist de politie de man te overmeesteren. Naast de vier jonge kinderen (allemaal in de leeftijd van 22 maanden tot drie jaar) raakten ook twee volwassenen gewond. Een van hen raakte gewond door politiekogels terwijl hij de dader achtervolgde en probeerde te stoppen.

Vooralsnog wordt de Syriër verdacht van poging tot moord, het voorarrest van de verdachte is verlengd. Verder doen de Franse autoriteiten vandaag geen uitspraken meer over de zaak. Ook het optreden van de politie wordt onderzocht. President Emmanuel Macron heeft vandaag een bezoek gebracht aan het ziekenhuis waar de slachtoffers zijn geholpen en ontmoet een van de omstanders die te hulp schoot.

Op beelden is te zien hoe de man met een mes rondrent in de speeltuin

Verdachte steekpartij rent met mes door speeltuin

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl