Oud-politicus Gijs van Dijk in de rechtbank tijdens het kort geding
NOS Nieuws

Kunstenares Tinkebell moet beschuldiging over ex-PvdA'er Gijs van Dijk rectificeren

Kunstenares Katinka Simonse, bekend onder de naam Tinkebell, moet beschuldigingen over ex-PvdA-politicus Gijs van Dijk terugnemen. Dat heeft de rechter onlangs besloten in een kort geding dat door Van Dijk was aangespannen.

Tinkebell had in het NPO Radio 1-programma Mischa! gezegd dat het voormalig Tweede Kamerlid een vrouw had aangerand "door haar hardhandig te knuffelen". Ook speculeerde ze over een nieuwe baan en een bedrag van 350.000 euro die Van Dijk van de PvdA-fractie aangeboden zou hebben gekregen. Volgens de kunstenares zou hij bovendien een relatie gehad hebben met PvdA-leider Attje Kuiken.

De rechtbank zegt dat de beweringen van Simonse "geen steun vinden in de feiten", en dat die de reputatie en het persoonlijke en professionele leven van Van Dijk schaden. Tinkebell moet een rectificatie op haar Twitter-account plaatsen die twee weken zichtbaar moet zijn. Ze mag gedurende twee uur na het plaatsen ervan niet twitteren. Ook geldt er een dwangsom als de kunstenares opnieuw dergelijke beschuldigingen tegen Van Dijk uit.

Onderzoek onzorgvuldig verlopen

Van Dijk stapte onder druk van toenmalig PvdA-leider Lilliane Ploumen in februari 2022 uit de PvdA-fractie en gaf zijn Kamerlidmaatschap op na meldingen van ongewenst gedrag. Simonse is een van de vrouwen die over het vermeende gedrag van Van Dijk aan de bel hadden getrokken. Zij had eerder een korte relatie met hem.

De PvdA liet onafhankelijk onderzoek doen naar het Tweede Kamerlid, maar moest later erkennen dat het onderzoek "op verschillende momenten" onzorgvuldig was verlopen. Het rapport werd nooit openbaar gemaakt. Wel volgden excuses van de partij aan Van Dijk en kreeg hij een vergoeding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl