NOS SportAangepast

Titelhouder Swiatek treft Muchova in finale Roland Garros na totale ineenstorting Sabalenka

Dramatische wedstrijd voor Sabalenka, geeft finaleplek zomaar weg

Aryna Sabalenka zal slecht slapen vannacht. De Belarussische verloor de halve finale van Roland Garros door een totale ineenstorting nadat ze een matchpoint had verspeeld. Karolina Muchova staat na ruim drie uur spelen (7-6 (5), 6-7 (5), 7-5) zaterdag in de finale in Parijs.

Daarin speelt de Tsjechische nummer 43 van de wereld tegen titelhouder Iga Swiatek. De Poolse nummer 1 van de wereld rekende in twee sets af met de Braziliaanse verrassing Beatriz Haddad Maia (6-2, 7-6 (7)) en gaat voor de derde keer in vier jaar strijden om de titel.

Blessureleed

"Ik heb geen idee wat er is gebeurd, maar ik ben zo blij", stamelde Muchova, die in haar carrière vaak gekweld werd door blessureleed. Nu ze topfit is, laat ze zien dat ze het de beste speelsters van de wereld moeilijk kan maken. Al was het toch ook Sabalenka die het weggaf.

Sabalenka kreeg op 5-3 en 40-30 een matchpoint, maar maakte dat punt niet. Elf van de twaalf daaropvolgende punten gingen naar de Tsjechische. Muchova brak terug voor 5-4, maakte er 5-5 van en brak vervolgens de wankelende Sabalenka opnieuw voor 6-5. Met een lovegame stelde ze een finaleplaats veilig.

Karolina Muchova

Al de hele dag ging niet vanzelf bij de Belarussische nummer twee van de wereld, die begin dit jaar in Australië de eerste grandslamzege uit haar carrière behaalde. Dat was een langverwachte zege, een opluchting vooral, eindelijk rekende ze af met de demonen uit het verleden, met het falen op momenten dat ze het moest laten zien. Donderdag leek het of die demonen terug waren op het Court Philippe-Chatrier.

In de eerste set kon Sabalenka, met een 0-30 voorsprong bij een 3-4 stand, niet doordrukken. Sterker nog, Muchova won die achtste game nog en brak de Belarussische vervolgens voor 5-4. Sabalenka brak wel nog direct terug, maar verloor uiteindelijk set één na twee nietsontziende backhands langs de lijn van Muchova.

Sabalenka hield in de tie-break van de tweede set, waarin ze snel een break te pakken had en direct weer weggaf, het hoofd wel koel. Al sloeg ze op het eerste setpunt bij 6-4 in de tie-break nog een dubbele fout.

Vier punten in vier games

In de beslissende set drie had Sabalenka alles onder controle. De Belarussische was de eerste in het duel die een break ook daadwerkelijk verzilverde door direct haar eigen servicegame te houden. Het werd 5-3 en op 40-30 serveerde ze voor een plek in de finale. En toen lukte er vrijwel niets meer.

Sabalenka maakte nog maar vier punten, verloor vier games op rij, waaronder twee servicegames, en zag Muchova geen fout meer maken. Sabalenka gaat gedesillusioneerd naar huis, de Tsjechische gaat naar de finale.

Titelhoudster Swiatek wordt getest, maar plaatst zich voor derde finale in Parijs

Daarin zal Muchova niet de favoriet zijn. Dat is Swiatek, die in 2020 en 2022 Roland Garros op haar naam schreef. De Poolse bereikte de halve finales bijna fluitend: ze verloor nog geen set en had op weg naar de halve finales in totaal 7,5 uur minder op de baan gestaan dan haar Braziliaanse opponent.

Haddad Maia, de eerste Braziliaanse bij de laatste vier op Roland Garros, was de eerste die Swiatek echt testte; de Poolse favoriet werd direct gebroken, maar met drie breaks won ze alsnog de set.

Wereldranglijst

Haddad Maia had ook in de drie vorige rondes de eerste set verloren en weer een vroege break had de opmaat kunnen zijn naar een volgende comeback. De klasse van de Poolse was de Braziliaanse nummer 14 van de wereld, die in de tiebreak één setpoint kreeg, echter net te machtig.

Door het bereiken van de finale behoudt Swiatek ook haar eerst plaats op de wereldranglijst omdat de nummer twee, Sabalenka, haar na haar pijnlijke uitschakeling niet meer kan inhalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl