De centrale waarbij de brand heeft gewoed
NOS Nieuws

Stroomuitval op Bonaire door brand bij energiecentrale

Bij de energiecentrale van Karpata op Bonaire is vanochtend rond 07.00 uur lokale tijd brand uitgebroken. Daardoor zit een deel van het eiland zonder stroom. De brand is inmiddels onder controle, maar de oorzaak is nog niet bekend.

Onder andere het vliegveld, een brandweerkazerne, gevangenis en verschillende wijken zijn getroffen. Momenteel wordt de nog beschikbare elektriciteit via een afschakelschema verdeeld over verschillende gebieden op het eiland. Bonaire kan bij stroomuitval niet terugvallen op een andere energiecentrale.

Windstil en warm

Vooral bedrijven hebben nu hinder van de verminderde stroomvoorziening, maar in de avond en de nacht zullen ook meer consumenten het gaan merken. Op sociale media gaan berichten rond over de staat van de stroomvoorziening.

Door de brand komt de energievoorziening op Bonaire verder onder druk te staan. Op het Caribische eiland zijn fossiele brandstof, wind- en zonne-energie de belangrijkste energiebronnen. Doorgaans levert de windenergie ongeveer een kwart van de energie op, maar er staat nu minder wind. Momenteel is het er ook erg warm: al een week ligt de temperatuur boven de 38 graden. Daardoor is de vraag naar elektriciteit juist hoger; er wordt meer gebruik gemaakt van airconditioning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl