Pers tijdens de finale van het afgelopen WK in Qatar
NOS Voetbal

FIFA schuldig aan misleiding door WK in Qatar klimaatneutraal te noemen

Wereldvoetbalbond FIFA is door de Zwitserse reclamewaakhond schuldig bevonden aan misleiding van consumenten door te verklaren dat het WK in Qatar "klimaatneutraal" was.

De reclamewaakhond stelt dat de FIFA zich "in de toekomst dient te onthouden van dergelijke claims, tenzij het op het moment van de communicatie een volledige onderbouwing kan geven van zijn berekening, op basis van algemeen geaccepteerde methoden, van alle CO2-emissies als gevolg van het toernooi, en bewijs dat deze CO2-emissies volledig zijn gecompenseerd."

Klachten van Vriends, Middag en Thorsby

In zijn uitspraak verklaarde de Zwitserse reclamewaakhond dat "de FIFA de valse en misleidende indruk gaf dat het WK in Qatar al voor en tijdens het WK klimaatneutraliteit had bereikt".

Ook had de FIFA "geen geloofwaardig bewijs hoe alle CO2-emissies van dit toernooi konden worden gecompenseerd in lijn met Zwitserse standaarden."

De FIFA wordt daarom verzocht om zich "in de toekomst te onthouden van de claim dat het WK 2022 in Qatar klimaat- en CO2-neutraal was".

De klacht was in november 2022 ingediend door organisaties in vijf landen, bij hun respectievelijke reclamewaakhonden: Fossil Free Football en Reclame Fossielvrij in Nederland, New Weather Institute in het Verenigd Koninkrijk, Alliance Climatique in Zwitserland, Notre Affaire à tous in Frankrijk en Carbon Market Watch in België.

Samen met de klachten werd ook een open brief naar de FIFA gestuurd, door onder meer Sparta Rotterdam-speler Bart Vriends, Rangers FC-speler Tessel Middag en We Play Green-oprichter en Union Berlin-speler Morten Thorsby.

Sparta-verdediger Bart Vriends is een van de indieners van de klacht

De nationale reclamewaakhonden hebben de klacht doorgestuurd aan de Zwitserse reclamewaakhond. De organisaties stelden dat de claim van de FIFA dat het WK in Qatar 'klimaatneutraal' zou zijn misleidend is.

Dit mede op basis van een rapport van Carbon Market Watch, dat duidelijk maakte dat de FIFA de uitstoot van het WK zwaar onderschatte, onder meer de uitstoot als gevolg van de bouw van de stadions. Daarnaast nam de FIFA de vijfhonderd dagelijkse shuttlevluchten tussen Dubai, Riyadh, Koeweit en Qatar niet mee in zijn berekening.

In de klacht bij de Reclame Code Commissie wordt ook toegelicht hoe bekende oud-voetballers als Ronald de Boer en David Beckham deelnamen aan misleidende campagnes van de WK-organisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl