Eerdere actie van personeel sociale werkvoorziening in Vlissingen
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Landelijke actiedag sociale werkvoorziening: 'Enkel begrip is niet voldoende'

Personeel van de sociale werkvoorziening organiseert vandaag een landelijk actiedag in Utrecht. Er worden meer dan 8000 mensen met een arbeidsbeperking verwacht. Het werk in de leerwerkbedrijven ligt door de actie grotendeels stil.

Inzet van het personeel is een loonsverhoging van minimaal 10 procent en een verdubbeling van de reiskostenvergoeding (nu 10 cent per kilometer). Bij de sociale werkvoorziening werken in totaal zo'n 75.000 mensen.

"Het gaat niet meer alleen om geld, maar ook om een sterk gevoel van onrechtvaardigheid", zegt bestuurder van vakbond FNV Elanda de Boer bij Omrop Fryslân. Zij wijst erop dat gemeenteambtenaren eerder dit jaar wel een loonsverhoging van gemiddeld 9 procent kregen, maar dat die niet geldt voor werknemers in de sociale werkvoorziening. Ook al doen zij vaak volgens haar hetzelfde werk.

Lokale werkonderbrekingen

In de afgelopen maanden zijn er al meer dan negentig werkonderbrekingen bij sociale werkbedrijven geweest. Het personeel legde soms een uurtje, of soms iets langer, het werk neer om te protesteren tegen hun werkgever. In de meeste gevallen is die werkgever de gemeente.

Tijdens de lokale acties was er sprake van een "groeiende sympathie", constateerde FNV-bestuurder Floor Provoost al eerder. Wethouders en ook directeuren van de leerwerkbedrijven toonden begrip voor de eisen van de werknemers. Bij leerwerkbedrijf Betho in het Zeeuwse Goes zei de directie zelfs de looneis te ondersteunen.

Ze kunnen nauwelijks rondkomen

Begrip alleen is niet voldoende, benadrukt FNV-bestuurder Elanda de Boer. "De mensen kunnen vanwege de gestegen prijzen nog nauwelijks rondkomen met hun loon. Toen we de werkgevers vroegen om compensatie was er begrip, maar niets mogelijk."

Volgens de gemeenten is er simpelweg niet genoeg geld voor een loonsverhoging. "Werknemers van sociaalwerkbedrijven worden, in tegenstelling tot de gemeenteambtenaren, betaald uit geld dat de gemeenten van het Rijk krijgen", zegt een woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). "Wij hebben er bij minister Carola Schouten voor Participatie op aangedrongen om meer geld beschikbaar te stellen."

FNV-bestuurder De Boer hoopt dat de landelijke actiedag een verandering teweegbrengt "De acties worden steeds harder", zegt ze. "We krijgen bovendien toestemming van de directeuren van de werkbedrijven om actie te gaan voeren."

Advertentie via Ster.nl