David Moyes, trainer van West Ham United
NOS Voetbal

Terwijl West Ham-coach Moyes geschiedenis wil schrijven, kijkt zijn vader in de pub

David Moyes, de trainer van West Ham United, hoopt zijn vader woensdagavond in Praag een mooi cadeau te kunnen geven. Dat kan als zijn club in de finale van de Conference League het Italiaanse Fiorentina verslaat.

"Ik denk dat hij in de pub kijkt", grapt Moyes op de vraag of zijn vader er in de Eden Arena bij is. "Het is niet alleen voor mij een bijzondere wedstrijd, maar voor mijn hele familie. Ik hoop dat we iets moois kunnen vieren. Het is altijd speciaal als je als zoon iets bereikt waarop je trots kunt zijn, dat is voor iedere vader zo. Ik hoop dat ik die van mij iets bijzonders kan geven."

Prestaties blijven achter bij omzet

Voor de Engelse topclubs mag dan alleen deelname aan de Champions League tellen, bij West Ham United ligt dat een tikkeltje anders. De Londenaren schakelden vorige maand AZ uit in de halve finales van de Conference League en willen nu het derde Europese clubtoernooi maar al te graag winnen.

Het is lang geleden dat West Ham succesvol was in Europa. West Ham veroverde in 1961 de Europa Cup 2 door op Wembley met 2-0 van 1860 München te winnen. De Engelse club investeerde vorig jaar zomer flink in de selectie en is qua omzet inmiddels de zevende club van Engeland.

De prestaties blijven alleen wel bij achter. 'The Hammers' eindigden dit seizoen teleurstellend als veertiende in de Premier League.

Terwijl West Ham-coach Moyes geschiedenis wil schrijven, kijkt zijn vader in de pub

"We spelen in Engeland in misschien wel de sterkste competitie van de wereld. Het is niet vanzelfsprekend om je te plaatsen voor Europees voetbal. Daarom moeten we deze kans pakken", zegt trainer Moyes.

West Ham United strandde vorig seizoen in de halve eindstrijd van de Europa League tegen Eintracht Frankfurt, de latere winnaar. "We kunnen dat nu als motivatie gebruiken."

Nieuwe generatie jonge supporters

Bekende spelers uit de succesvolle selectie van 1965 van West Ham zijn Bobby Moore, Geoff Hurst en Martin Peters. Moyes: "Dat zijn drie Engelse legendes, drie West Ham-legendes. Maar in Praag krijgen de spelers van nu een geweldige kans om later door iedereen bij deze club herinnerd te worden. Er ontwikkelt zich een nieuwe generatie jonge supporters in het oosten van Londen. Als we ze nu iets kunnen geven om in te geloven, dat ze een finale kunnen halen en zelfs een finale kunnen winnen, dat zou alleen maar positief zijn."

David Moyes baalt tijdens het duel met Arsenal

Voor de trainer van West Ham United is deze eindstrijd de belangrijkste wedstrijd uit zijn carrière. "Ik heb meer dan duizend wedstrijden gecoacht, ruim zeshonderd in de Premier League en ik heb een aantal promoties en finales mogen meemaken, maar dit zijn de wedstrijden waar het om gaat. Of je nou een beginnend coach bent, of een ervaren coach zoals ik. Soms doe je er twintig jaar over om een finale zoals deze te mogen coachen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl