Spaanse jongeren breken vandaag na vier weken van bezetting hun tentenkamp op het Puerta del Sol-plein in Madrid op. De demonstranten voeren al weken actie tegen de hoge werkloosheid en het gebrek aan perspectief voor met name jongeren.

De protesten begonnen op 15 mei, in de aanloop naar de parlementsverkiezingen op 22 mei. De laatste weken namen de protesten al flink in omvang af. Waar eerst vele duizend mensen op het plein kampeerden, waren er de laatste dagen maar enkele tientallen op het plein. De jongeren hebben wel beloofd hun stem te blijven laten horen. "We zijn allemaal een beetje verdrietig", zegt een van de betogers. "Maar we moeten naar de toekomst kijken en dit is de volgende stap: schoonmaken, weggaan en vooruit met onze beweging."

Niet alleen in Madrid werden er tentenkampen opgezet. Ook in andere belangrijke Spaanse steden, zoals in Barcelona en Valencia, kwamen duizenden jongeren samen om hun ongenoegen over de economische toestand te uiten.

"Nationale dag"

Maar het opbreken van het kamp betekent niet het einde van hun acties, beloven de betogers. Om te beginnen plannen ze op 19 juni een "nationale actiedag". Ook online zal het protest blijven duren. De actievoerders willen van Puerta del Sol overigens ook hun permanent informatiepunt maken. Om vijf uur 's middags wordt er een laatste algemene vergadering gehouden door de groep jongeren.

Door: Ikram

STER reclame