Bob Spaak, voormalig sportjournalist en chef van Sport in Beeld (de voorloper van Studio Sport), is zaterdag in zijn woonplaats Nieuw-Loosdrecht overleden.

Spaak begon zijn loopbaan in 1945 bij het Vrije Volk. In 1955 stapte hij over naar de VARA, waarvoor hij onder meer Tussen Start en Finish presenteerde.

In 1966 ging hij bij de NTS aan de slag. Spaak was op zondagavond jarenlang het gezicht van Sport in Beeld en gaf commentaar bij het schaatsen, atletiek en voetbalwedstrijden.

Beroemd werd zijn commentaar toen het Europa Cup-duel Feyenoord-Real Madrid uit de hand liep na een zware charge op Coen Moulijn: "Coen, Coen, beheers je alsjeblieft. Jongens, jongens, dit kan toch niet?"

Bob Spaak, die in 1982 met pensioen ging, werd 93 jaar.

"Voorbeeld verloren"

Mart Smeets denkt met veel bewondering terug aan zijn leermeester bij Studio Sport. "Hij was de grote roerganger van de NOS als het om sport ging. Hij wist als geen ander hoe je op een nette manier met sport om moest gaan."

Volgens Smeets is Spaak bepalend geweest voor het huidige Studio Sport. "Ik heb vannacht mijn voorbeeld verloren en dat geldt voor een heleboel van mijn collega's. Een hele generatie sportverslaggevers bij de NOS is door Spaak gevormd en opgevoed. Zij hebben het gezicht van Studio Sport bepaald, zoals hij dat graag wilde zien. Het zal altijd 'het huis van Bob Spaak' blijven."

STER reclame