NOS NieuwsAangepast

Podcast De Stemming: stevig debat met Rutte, die wederom overleeft

Nog vier weken tot het zomerreces voor de Kamer, de bewindspersonen zijn nog vijf weken aan het werk. Komt alles voor die tijd nog goed voor het kabinet, nu er in Europa een migratiedeal is gesloten? Ook in Nederland moet nog over dit onderwerp worden onderhandeld, en dat de vier coalitiepartijen het op z'n zachtst gezegd niet eens zijn op dat onderwerp, is duidelijk. Volgens Joost is het opvallend dat het inmiddels gewoonte is geworden dat bewindspersonen openlijk benoemen dat het allemaal niet zo lekker loopt.

De coalitie zal het na dat reces ook nog moeilijk krijgen, zeker nu BBB zich ontpopt als bondgenoot van GroenLinks/PvdA bij het armoedepakket dat deze linkse partijen willen. De heren signaleren dat deze drie partijen een voet tussen de deur van het begrotingsproces hebben gekregen, en de nieuwe politieke werkelijkheid na de Eerste Kamerverkiezingen zich nu toont.

Het langverwachte Groningendebat was ook een moeilijke hobbel voor Rutte. Vooral linkse partijen maakten er een stevig debat van. Hoewel Joost en Xander een nonchalante en slecht voorbereide Rutte zagen, kon die aan het eind van het debat toch blijven zitten.

De heren verwonderen zich over hoe bijzonder het is dat Rutte toch elke keer weer door kan. Zowel in Den Haag, als in zijn eigen partij, de VVD, is men er wel klaar mee, schijnt in de wandelgangen rond te gaan. Joost kreeg desondanks toch 'positieve vibes' door voor Rutte en geeft zijn toekomstvisioen.

En tot slot gaan Xander en Joost in de wandelgangen op zoek naar een Kamermeerderheid naar aanleiding van een luisteraarsvraag. Gaat het ze lukken een antwoord te krijgen?

Deze aflevering van podcast De Dag kun je hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren!

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.

Lang verhaal kort: elke werkdag rond vijven één onderwerp, in 5 minuten. NOS op 3 vertelt je wat je moet weten over een actueel onderwerp om het nieuws erover beter te kunnen volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl