Sari van Veenendaal
NOS Voetbal

Oud-keeper Van Veenendaal als adviseur aan de slag bij KNVB

Oud-keeper Sari van Veenendaal (33) gaat als adviseur over het vrouwenvoetbal aan de slag bij de KNVB. De 91-voudig international nam in juli vorig jaar na het EK voetbal afscheid als prof.

Van Veenendaal, die in 2019 werd uitgeroepen tot beste keeper ter wereld, zei destijds dat ze "steeds meer op zoek was naar de leuke momenten" in het leven en dat ze die "te weinig meemaakte in het voetbal." Nog geen jaar later keert ze toch terug in de sport.

Als adviseur gaat Van Veenendaal zich volgens de voetbalbond bezighouden met "langetermijnontwikkelingen, zowel in bestuurlijk opzicht als werkzaamheden in de organisatie die het vrouwenvoetbal helpen groeien."

Van Veenendaal: "Ik zie dit als een unieke kans om mijzelf breed te oriënteren binnen het vrouwenvoetbal en hoop met mijn topsportervaring iets moois toe te kunnen voegen aan de bestaande organisatie."

Directeur vrouwenvoetbal bij de KNVB, Jan Dirk van der Zee: "In haar periode als international hebben wij Sari niet alleen leren kennen als een uitstekende keeper en leider binnen het veld, maar ook als een gedreven professional buiten het veld. Zij heeft met haar prestaties én met haar persoonlijkheid het vrouwenvoetbal verder geholpen. Vanuit de ervaring die zij meebrengt, weet zij wat er nodig is om een volgende stap te kunnen zetten."

91 interlands

Van Veenendaals voetbalcarrière begon in 2008 bij FC Utrecht en al snel FC Twente (112 duels). Ze speelde in Engeland bij Arsenal, in Spanje bij Atlético Madrid en keerde in 2020 terug in Nederland bij PSV.

In 2011 maakte Van Veenendaal haar debuut in Oranje en kwam uiteindelijk 91 keer uit voor het Nederlands elftal. In 2017 werd ze met de nationale ploeg Europees kampioen en twee jaar later verloor ze de WK-finale met Oranje van de Verenigde Staten. De laatste wedstrijd uit Van Veenendaals carrière was het eerste EK-duel van 2022, waarin ze uitviel met een schouderblessure.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl