Een van de vele opstootjes in het duel tussen AS Roma en Spezia.
NOS Voetbal

Roma krijgt tweede kans in Europa League, beslissingsduel Spezia en Hellas Verona

AS Roma krijgt volgend jaar een nieuwe kans om de Europa League te winnen. Vier dagen na de verloren finale tegen Sevilla haalde Roma in de Serie A nog een keer alle middelen uit de kast om Spezia op de knieën te krijgen.

Dat lukte, dankzij een makkelijk gegeven strafschop in de slotfase: 2-1. Spezia, met Jeroen Zoet onverwacht onder de lat, wacht volgende week een beslissingsduel met Hellas Verona om lijfsbehoud.

De club uit Verona verloor met 3-1 bij AC Milan, in een duel dat vooral de geschiedenis zal ingaan vanwege het emotionele afscheid van Zlatan Ibrahimovic.

De eindstand in de Serie A van het seizoen 2022/2023.

Bij Roma zat Jose Mourinho niet op de bank, maar zijn invloed was zeker niet minder zichtbaar in het spel. De Portugese oefenmeester was geschorst; niet vanwege zijn wangedrag tijdens en na de verloren finale van de Europa League, maar vanwege de vijf gele kaarten die hij in de Serie A verzamelde.

De grootste verrassing vooraf was de keuze van Spezia-trainer Leonardo Semplice voor Zoet onder de lat. De voormalig Oranje-international mocht dit seizoen - mede door een zware knieblessure - maar vijf keer meedoen in de Serie A, maar kreeg in Rome zowaar weer eens een kans.

Ook aan de kant van Roma was er een verrassing onder de lat. Eigenlijk was het ook wel gepast dat Mile Svilar mocht schitteren op de dag waarop Royal Antwerp FC het kampioenschap van België vierde.

De in Antwerpen geboren Svilar is namelijk de zoon van Antwerp-icoon Ratko Svilar, die vijftien jaar (1980-1995) onder de lat stond op de Bosuil.

Spezia op voorsprong

Na zes minuten moest Svilar als eerste de bal uit het net halen na een rake kopbal van Spezia-verdediger Dimitrios Nikolaou. Voor de 24-jarige Griek was het pas zijn eerste treffer op het hoogste niveau in 131 competitiewedstrijden bij Olympiakos, Empoli en de laatste twee seizoenen Spezia.

Bij de 1-1 van Roma zag Zoet er niet goed uit. Hij verkeek zich - net als alle anderen trouwens - op een voorzet van Nicola Zalewski, die bij de tweede paal in de goal verdween.

Jeroen Zoet houdt zich met moeite staande in het duel met AS Roma.

In de tweede helft bleek hoe groot de spanning was bij beide ploegen. Roma voelde zich benadeeld door arbiter Fabio Maresca, toen Paulo Dybala in de zestien werd aangepakt door Arek Reca. Met name Gianluca Mancini keerde zich briesend en tierend tot de arbiter, maar die oordeelde dat de Spezia-speler de bal speelde.

Daarna liep het echt uit de hand, toen Dybala het aan de stok kreeg met Kelvin Amian. In de rommelige slotfase raakte invaller Tammy Abraham nog geblesseerd aan zijn knie, waarop Georginio Wijnaldum waarschijnlijk zijn laatste minuten mocht maken voor de Romeinen. De huurling keert in principe terug naar Paris Saint-Germain.

Nagelbijten

Vanwege de stand op de andere velden (Juventus leidde met 1-0 tegen Udinese en Hellas Verona was tegen AC Milan zowaar op 1-1 gekomen) bleef het de laatste minuten nagelbijten.

Zo kon Zoet zich alsnog onderscheiden met enkele knappe reflexen. Maar dat bleek weinig waard toen Roma alsnog een zeer goedkope stafschop kreeg, toen Stephan El Shaarawy zich tussen twee verdedigers in liet vallen.

Zoet dook de juiste hoek in, maar kon de inzet van Dybala net niet keren. De Argentijn schoot Roma zo alsnog naar de zesde plek, goed voor een nieuwe kans in de Europa League. Juventus, dat met 1-0 won bij Udinese, wordt zevende en moet het doen met de Conference League.

Paulo Dybala beslist het duel met Spezia met een strafschop in de slotfase.

Voor Zoets Spezia zit het seizoen er nog niet op. Omdat concurrent Hellas Verona alsnog met 3-1 verloor van Milan sluiten beide ploegen het seizoen af met 31 punten.

En dat betekent dat Spezia en Verona volgende week in een beslissingsduel gaan uitmaken wie met Sampdoria en Cremonese afdaalt naar de Serie B.

Napoli neemt afscheid van coach Spalletti met trofee

Napoli vierde weken geleden al de derde scudetto, maar mocht op de slotdag na de 2-0 zege op Sampdoria pas de trofee in de lucht steken.

Victor Osimhen opende na rust de score uit een strafschop, bracht zijn seizoenstotaal zo op 26 goals en werd daarmee topscorer van de Serie A. Hij is een van vier spelers die dit seizoen een hattrick produceerden. Een speler slaagde daar zelfs twee keer in: Teun Koopmeiners scoorde drie keer voor Atalanta tegen Torino (3-1) en tegen Monza (5-2).

Het was voorlopig ook de laatste wedstrijd van de coach die het succes terugbracht naar Napels, Luciano Spalletti. De 64-jarige oefenmeester heeft aangekondigd een jaartje rust te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl