Pieterpad
NOS Nieuws

Wekdienst 4/6: Grote demonstratie in Warschau • Het Pieterpad bestaat veertig jaar

Goedemorgen! De Poolse oppositie hoopt in Warschau de grootste demonstratie sinds de val van de Muur te houden, tegen de regering en voor vrije verkiezingen. Het Pieterpad bestaat veertig jaar, dat wordt gevierd en er is veel sport.

Eerst het weer: overwegend zonnig, al komen in het noorden ook af en toe wolkenvelden vanaf zee voor. Maxima liggen bij een matige tot langs de kust vrij krachtige noord- tot noordoostelijke wind tussen 20 en 24 graden. In het noorden blijft het met 15 tot 20 graden koeler.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Polen viert vandaag de verjaardag van de Poolse democratie. Er wordt een enorme demonstratie in Warschau gehouden. Tegenstanders van de regering vinden dat hun regering de democratie steeds verder ondermijnt.
  • De olieproducerende landen van de OPEC en bondgenoten als Rusland houden een belangrijke vergadering. Daar beslissen de landen of ze hun productieomvang willen bijstellen of niet, iets wat indirect ook gevolgen kan hebben voor de benzine- en dieselprijs aan de pomp.
  • Er wordt gevierd dat het Pieterpad precies 40 jaar oud is, de ruim 500 kilometer lange wandroute van Pieterburen in Groningen naar de Sint-Pietersberg in Maastricht. Ieder jaar lopen tienduizenden mensen de route, of een stuk ervan.

Verder is er veel live sport bij de NOS vandaag:

  • De Grote Prijs van Spanje in de Formule 1 is te volgen in ons liveblog en de samenvatting is vanaf 17.26 uur te zien op NPO 1.
  • De mannen van Lions en Kras/Volendam spelen zondag hun eerste wedstrijd in een best-of-3-finale in het handbal. De aanvang is 14.00 uur en is live te volgen via NOS.nl en de app.
  • Vanaf 14.20 uur is de eerste wereldbekerwedstrijd in het BMX live te volgen via NOS.nl en de app.
  • Ook de MXGP (motocross) in Letland is live te volgen, vanaf 13.15 uur.
  • In het wielrennen start het Critérium du Dauphiné. De eerste etappe is vanaf 15.40 uur is live te volgen via NOS.nl en de NOS app.
  • In Hengelo worden de FBK Games weer gehouden. De atletiekwedstrijden zijn vanaf 18.12 uur te volgen via NOS.nl en de NOS app.
  • En vanaf 19.30 uur is de eerste kwartfinale te zien van het WK Voetbal voor onder de 20 jaar. Nederland doet niet mee.

Wat heb je gemist?

Ruim honderd bewoners hebben vanwege een grote brand in een appartementencomplex aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam de nacht elders moeten doorbrengen. Er is aanzienlijke schade aan meerdere woningen, waardoor enkele onbewoonbaar zijn, zegt een woordvoerder van de brandweer.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Afgelopen donderdag beklom een man naakt het altaar in de Sint Pieterskerk in Rome als protest tegen de oorlog in Oekraïne. Dat leidde tot een schandaal, en had tot gevolg dat het altaar waar ook paus Franciscus wel eens de mis leidt, moest worden gereinigd. Dat gebeurde door een speciale boetedoening door een kardinaal in het Vaticaan.

De boetedoening

Fijne zondag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl