Max Verstappen in actie tijdens de kwalificatie van de GP van Spanje
NOS SportAangepast

Verstappen heerst in Spanje en pakt poleposition, De Vries veertiende

Max Verstappen heeft in Spanje maar weer eens aangetoond dat hij de te kloppen man is dit Formule 1-seizoen. Op het Circuit de Barcelona-Catalunya veroverde de Nederlander zijn vierde poleposition van het jaar nadat hij ook al de snelste was geweest in de drie vrije trainingen.

Wanneer zondag rond 15.00 uur de lichten uitgaan voor de zevende grand prix van het seizoen zal Verstappen Carlos Sainz (Ferrari) naast zich op de tweede plaats zien staan. Lando Norris (McLaren) start als derde.

AlphaTauri-coureur Nyck de Vries, die na een sterk optreden vorige week in Monaco ook dit weekend goed op dreef was, klokte de veertiende tijd in Spanje.

Voor Ferrari-coureur Charles Leclerc draaide de kwalificatie op een deceptie uit. De Monegask kampte met problemen en kwam in de eerste kwalificatiesessie niet verder dan de negentiende tijd. De laatste keer dat Leclerc niet door Q1 kwam was 82 GP's geleden.

Bekijk hieronder de reacties van teambazen Frédéric Vasseur (Ferrari) en Zak Brown (McLaren):

Waar Leclerc kampte met problemen aan zijn auto, hadden veel andere coureurs vooral problemen met de baan in de eerste sessie. Omdat het licht regende bleek de baan op bepaalde plekken spekglad. Het zorgde ervoor dat Alexander Albon en Valtteri Bottas in de grindbak terecht kwamen. Fernando Alonso schoot van de baan en De Vries spinde twee keer.

Toen de baan aan het einde van de sessie opdroogde geloofde Verstappen het wel, maar de andere coureurs gingen er nog even voor. De Nederlander zakte weg naar de negende plek en Lewis Hamilton bleek de snelste. Leclerc viel buiten de boot en Pérez mocht van geluk spreken dat hij als vijftiende maar net door mocht naar de tweede sessie. De Vries ging als achtste door.

In die tweede sessie ging het alsnog mis voor Pérez. De Mexicaan schoot tijdens zijn snelle ronde van de baan de grindbak in en moest het daarna proberen met vieze banden. Het lukte hem niet om zijn tijd te verbeteren en daardoor haalde hij de laatste sessie niet. Hij start als elfde.

Het Circuit de Barcelona-Catalunya

Verstappen ging als snelste naar de beslissende kwalificatiesessie en zette bij zijn eerste poging een supersnelle tijd neer. Zijn 1.12,272 bleek verreweg de snelste tijd, Sainz kwam het dichtstbij, maar moest alsnog 0,462 toegeven op de Nederlander.

Lando Norris klokte de derde tijd waarna Verstappen zijn laatste poging al voortijdig af kon breken. "Niet zo slecht", reageerde hij koeltjes over de boordradio.

"De auto was erg goed", zei hij even later toen hij werd geïnterviewd op de baan. "De kwalificatie begon een beetje lastig vanwege het weer, maar toen het droger werd vloog de auto over de baan. Het was heel erg prettig om te rijden vandaag."

Carlos Sainz sr gelooft niet dat zijn zoon - die van de tweede plek start - zondag veel kans maakt om het Verstappen lastig te maken:

Sainz sr geeft zoon weinig kans op zege: 'Verstappen en Red Bull zijn klasse apart'

De derde vrije training voor de GP van Spanje verschafte weinig informatie over de pure snelheid, maar de Formule 1-coureurs die zaterdagmiddag in actie kwamen waren wel meer te weten gekomen over hoe hun auto's het doen in natte omstandigheden.

De laatste trainingssessie werd al snel onderbroken toen Logan Sargeant hard van de baan was geschoten. De coureur van Williams kwam in de grindbak terecht en de rode vlag werd gehesen. Na een oponthoud van een kleine tien minuten ging de sessie verder, maar inmiddels was het gaan regenen op het circuit.

Verstappen had op dat moment al de snelste tijd neergezet. Vanwege de regen kwam niemand daar meer aan. De vraag is wel of iemand de tweevoudig wereldkampioen bij had kunnen houden in droge condities, want Verstappen is tot nu toe het hele weekend erg dominant. Zo was hij ook al veruit de snelste in de eerste twee vrije trainingen op vrijdag.

Verstappens ploeggenoot Sergio Pérez was net als in de eerste vrije training de nummer twee, op 0,250 seconden van de Nederlander. Nyck de Vries (AlphaTauri) reed zichzelf naar de twaalfde tijd op iets meer dan een seconde van Verstappen.

Max Verstappen in de pits

De Nederlander liet aan het einde van de trainingsssessie nog wel even zijn ongenoegen blijken via de boordradio. Waar alle coureurs er op de opdrogende baan nog wat van wilden maken, was de Red Bull-coureur er wel klaar mee.

"Ik voel mij er niet prettig bij om onder deze omstandigheden tot het uiterste te gaan, ik vind het zonde", zei hij. Zijn team moedigde hem nog aan het wel te proberen omdat de rest van het veld dat ook deed. "Het maakt mij niks uit wat anderen doen, het slaat nergens op..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl