Cynthia Weil met haar echtgenoot
NOS Nieuws

Tekstschrijver Cynthia Weil, icoon van naoorlogse popmuziek, overleden

De Amerikaanse liedjesschrijver Cynthia Weil is op 82-jarige leeftijd overleden. Samen met haar echtgenoot Barry Mann was ze een van de succesvolste naoorlogse schrijversduo's: met haar nummers voor The Righteous Brothers, Dolly Parton, The Animals en vele anderen beïnvloedde ze het geluid van de afgelopen eeuw. Wie een golden-oldieszender opzet, heeft grote kans een van haar nummers te horen.

Weils beroemdste nummer is waarschijnlijk You've lost that lovin' feelin' van The Righteous Brothers, dat zij en haar man met producent Phill Spector schreven. De ballad over vervliegende liefde was oorspronkelijk een hit in 1964 en beleefde een tweede periode van populariteit dankzij de film Top Gun. Het geldt nog altijd als het meest gedraaide nummer van de afgelopen eeuw.

De samenwerking tussen Weil en Mann verliep volgens een vast patroon: grofweg verzorgde hij de muziek, zij de teksten. Weil zei ooit dat ze haar nummers het liefst een verhaaltje liet vertellen, een complete roman met de duur van slechts een minuut of drie. Bijvoorbeeld Blame it on the bossanova, waarin beschreven wordt hoe twee personen door die dans verliefd worden.

Oorspronkelijk had Weil gewerkt aan een carrière als actrice en zangeres, tot ze ontdekte dat tekstschrijven haar meer lag. Ze vond een baan bij een muzieklabel in New York, waar ze ook haar man trof. Mann had een Top-10-hit gehad met Who put the bomb (in the bomp, bomp, bomp), maar zou vooral met Weil als schrijver succes hebben. In 1961 trouwden ze.

Een van hun eerste successen was in 1963 On Broadway van The Drifters, over de lonkende belofte van de grote stad. Twee jaar later bewezen ze hoe gevarieerd ze konden werken met het veel rauwere We gotta get out of this place van The Animals. Het groeide uit tot een verzetslied onder Vietnammilitairen. Aan het eind van dat decennium hielpen ze Cass Elliot van de Mama's and the Papa's haar eigen naam vestigen met Make your own kind of music.

Het duo wist in de jaren 70 veranderende muzieksmaken te trotseren met I just can't help believing, succesvol op de plaat gezet door B.J. Thomas en later Elvis Presley. Ook boden ze Dolly Parton in 1977 een hit met Here you come again en zelfs in de jaren tachtig scoorden Linda Ronstadt met Aaron Neville nog met Don't know much.

Met ook nog nummers voor uiteenlopende artiesten als Chaka Khan, Conway Twitty, Solomon Burke, Lionel Richie en Gene Pitney gingen de werken van Weil en Mann naar schatting 200 miljoen maal over de toonbank. In totaal wonnen Weil en Mann twee Grammy's en werden ze zelfs een keer genomineerd voor een Oscar voor hun muziek bij de animatiefilm An American Tail.

"Ik heb geluk gehad", reageert Mann in het overlijdensbericht van Weil, "ik kreeg twee voor de prijs van een: mijn vrouw en een van de beste liedjesschrijvers ter wereld, mijn ziel en inspiratie." Hij was bij haar toen ze overleed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl