NOS VoetbalAangepast

Janssen zag Wolfsburg groeien: 'Finale twee jaar terug een extra, nu de doelstelling'

Dat Wolfsburg zaterdagmiddag in Eindhoven als underdog de Champions League-finale tegen FC Barcelona ingaat, vindt Oranje-international Dominique Janssen helemaal niet erg.

Sterker nog, het is weleens verfrissend. "Wij zijn eigenlijk altijd de favoriet, dus ik vind het weleens lekker om dat niet te zijn."

Want in Duitsland is alleen Bayern München, dat de landstitel pakte, aan de vrouwen van Wolfsburg gewaagd. De club won de Champions League al twee keer (in 2013 en 2014) en geldt als een grootmacht in het internationale vrouwenvoetbal.

Maar de sterke Europese campagne van dit seizoen kwam toch wel als een verrassing. De laatste jaren werd de internationale top steeds breder en nieuwe concurrenten uit Engeland en Frankrijk streefden Wolfsburg voorbij. Drie keer werd een Champions League-finale verloren, voor het laatst in 2020.

Onder de Duitse trainer Tommy Stroot, die een Nederlandse moeder heeft, raakte Wolfsburg de afgelopen transferperiodes bovendien meerdere meerdere topspeelsters kwijt.

"We hebben de laatste jaren een heel goede ontwikkeling doorgemaakt", analyseert Janssen. "En dat ondanks het feit dat er veel speelsters zijn vertrokken zijn. Twee seizoenen geleden was een Champions League-finale een extra geweest, inmiddels is dat echt een doelstelling geworden."

Bekijk hieronder een interview met de trainer van Wolfsburg, Tommy Stroot. Hij vertelt over de kansen van Wolfsburg in de finale én over Jill Roord, die eerder deze week aangaf ooit wel eens voor Barcelona te willen spelen:

Wolfsburg-coach Stroot hoopt op stunt in CL-finale: 'Terecht dat we hier staan'

Voor de drie internationals van het Nederlands elftal (naast Janssen spelen ook Lynn Wilms en Jill Roord bij Wolfsburg) is het een mooie bijkomstigheid dat de finale in het uitverkochte Philips Stadion wordt gespeeld.

"Dat we hier spelen is zó cool", zegt Janssen. "Ik heb net in andere interviews gezegd: Nederlandse fans zijn crazy. Het is geweldig dat het hier helemaal uitverkocht is."

Putellas wil revanche

Janssen krijgt zaterdag te maken met Alexia Putellas - wereldvoetbalster van 2021 en 2022. Zij staat met FC Barcelona voor de derde keer in drie jaar in de eindstrijd van de Champions League.

Twee jaar geleden won ze finale, maar vorig seizoen werd Barcelona in Turijn verslagen door Olympique Lyonnais (3-1), ondanks een goal van Putellas.

Putellas wil revanche, jaar na mislukte Champions League-finale: 'Sindsdien mee bezig'

Het doelpunt tegen Lyon was een van Putellas' laatste wapenfeiten, voordat ze haar kruisband afscheurde. Ze miste een voetbalseizoen waarin Barça ook zonder haar grote indruk maakte. Real Madrid was geen partij in de Spaanse competitie en de finale van de Champions League werd met overtuiging gehaald.

Barcelona maakte in een sterke campagne gehakt van Benfica, FC Rosengård en AS Roma. Alleen in de halve finales had de ploeg van trainer Jonatan Giráldez het moeilijk, maar ook Chelsea werd uiteindelijk verslagen.

Alexia Putellas voor de halve finale van de Champions League tegen Chelsea

En nu, aan de vooravond van de finale in het Philips Stadion, is ook steunpilaar Putellas er weer bij. "Vanaf de nederlaag in Turijn tegen Lyon zijn we er mee bezig geweest om hier te staan. Morgen om 16.00 uur moeten we er allemaal staan en 100 procent in dienst van de ploeg spelen. We moeten de rust hebben ons eigen spel te spelen tegen Wolfsburg", aldus de sterspeelster.

"Het is een van de beste teams van Europa", vertelt ze over de Duitse ploeg van Oranje-internationals Roord, Janssen en Wilms. "Ze hebben een duidelijk spelplan en beschikken over topspelers."

Dankbaar

Putellas maakte eind april tegen Chelsea haar rentree in de selectie. In mei speelde ze een handvol wedstrijden en maakte ze in de verloren El Clásico tegen Real Madrid haar eerste goal sinds haar terugkeer.

"Ik ben fysiek helemaal klaar voor morgen. Om mijn oude topniveau te halen heb ik tijd nodig, vertelde de medische staf me al. Maar ik voel me goed en ben daar dankbaar voor. Ieder moment dat ik heb moeten afzien door mijn blessure, maakt het nu waard om hier te staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl