NAVO-militairen bij het gemeentehuis in Zvecan, in het noorden van Kosovo
NOS Nieuws

Extra NAVO-militairen in Kosovo, president bereid tot nieuwe verkiezingen

De 700 extra militairen die de NAVO heeft gestuurd, zijn aangekomen in Kosovo. De militairen moeten de spanningen in de regio "kalmeren en verminderen", zegt Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO.

De spanningen zijn opgelopen in het noorden van het land, waar de Servische gemeenschap protesteert tegen de aanstelling van burgemeesters van Albanese afkomst. Stoltenberg benadrukt dat de extra inzet niet betekent dat de zoektocht naar een politieke oplossing wordt opgegeven.

Het militaire bondgenootschap heeft ook honderden reservisten gevraagd om paraat te staan. De NAVO was al met ongeveer 3800 militairen in het land aanwezig.

NAVO-militairen gewond

De NAVO-vredesmacht en etnische Serviërs raakten maandag in de stad Zvecan slaags toen de Serviërs wilden voorkomen dat de net gekozen Albanees-Kosovaarse burgemeester het gemeentehuis binnenging. Daarbij raakten dertig NAVO-militairen en ongeveer vijftig Servische demonstranten gewond.

Stoltenberg spreekt van "onacceptabel geweld" dat "onmiddellijk moet stoppen". Hij waarschuwde dat de militairen gaan ingrijpen als de veiligheid van de gehele bevolking in Kosovo in gevaar komt.

De Kosovaarse president Osmani is bereid tot het houden van nieuwe lokale verkiezingen. Ze zei dat gisteravond in Moldavië na een overleg met onder anderen de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Scholz, die aandrongen op een nieuwe stembusgang.

Voor nieuwe verkiezingen moet wel de juiste juridische procedure in gang worden gezet, benadrukte Osmani. Er kan opnieuw worden gestemd als genoeg kiezers een petitie daarover steunen.

De Serviërs hadden de vorige verkiezingen in april geboycot, waardoor de opkomst heel laag was: nog geen 4 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl