Sarah van Aalen

Volleybalsters lijden zure nederlaag in Nations League tegen Dominicaanse Republiek

De Nederlandse volleybalsters wachten nog altijd op hun eerste zege in de huidige editie van de Nations League. In de derde wedstrijd was de Dominicaanse Republiek in vijf sets te sterk.

Een zure nederlaag. Want de Dominicaanse Republiek loopt daardoor niet alleen in de Nations League-poule, maar ook op de wereldranglijst uit op Nederland. En de wereldranglijst is van groot belang voor een olympisch ticket voor Parijs 2024.

Nederland staat op dit moment twaalfde op die ranglijst, de Dominicaanse Republiek bezet de tiende plaats.

Oranje-bondscoach Felix Koslowski had in de eerste set zijn handen vol aan de jonge ploeg, niks leek te helpen. Na 7-7 liep de Dominicaanse Republiek snel uit naar een 21-10 voorsprong.

Oranje krabbelde aan het einde van de set weer even op met Eline Timmerman aan service en een aantal goede blokpunten, maar het gat was te groot om het nog spannend te maken in de eerste set: 25-18.

Marring opnieuw sterk

In de tweede set zette Nederland de stijgende lijn door. Nova Marring, die zich dankzij een goede invalbeurt tegen Duitsland in de basis startte, speelde wederom sterk en scoorde veel punten.

Ook de talentvolle spelverdeelster Sarah van Aalen (23), komend seizoen in dienst van de Turkse topclub Vakifbank, pakte de nodige punten mee, door de bal slim door te tikken.

Nova Marring

De set werd uiteindelijk beslist na een bijzondere actie van de Dominicaanse bondscoach. Hij legde een rally stil, omdat hij meende een netfout gezien te hebben van een Nederlandse speelster. De beelden lieten echter wat anders zien. Het punt ging naar Nederland, dat daardoor op gelijke hoogte kwam in sets.

Spanning

Het niveau van de tweede set kon Oranje niet vasthouden in de derde set, die een prooi was voor de Dominicanen (18-25). Ook in set vier keek Nederland snel tegen een grote achterstand aan (13-17), maar toonde de ploeg van Koslowski veerkracht. Een goede serviceserie van Van Aalen zorgde voor de beslissing (25-21).

Een spannende vijfde set volgde, waarin Nederland in het begin opnieuw knap bij bleef. Toch was de Dominicaanse Republiek met 15-11 net wat te sterk.

Nederland sluit morgen de eerste Nations League-week af met een wedstrijd tegen China.