Szymon Marciniak
NOS VoetbalAangepast

Arbiter mag Champions League-finale fluiten na excuus voor extreemrechtse bijeenkomst

Szymon Marciniak heeft excuses aangeboden voor zijn aanwezigheid bij een extreemrechtse bijeenkomst in Polen. Van de UEFA mag hij daarom volgende week 'gewoon' de Champions League-finale tussen Manchester City en Internazionale fluiten.

Marciniak was in eigen land in opspraak geraakt, nadat hij maandag een toespraak had gehouden op het evenement Everest. Die bijeenkomst werd georganiseerd ter promotie van de politieke partij Konfederacja.

Slawomir Mentzen, leider van de extreemrechts partij, sprak zich in het verleden herhaaldelijk uit als tegenstander van onder meer joden en homoseksuelen.

Excuses

"Ik wil mijn verontschuldigingen aanbieden voor mijn deelname aan Everest", schrijft Marciniak in een verklaring. "Ik ben misleid en was absoluut niet op de hoogte van de werkelijke achtergrond van het evenement."

"Ik wist niet dat dit evenement geassocieerd wordt met de extreemrechtse beweging in Polen. Als ik dat wel had geweten, dan had ik de uitnodiging categorisch geweigerd", aldus de 42-jarige Pool.

Op Twitter verschenen beelden van Marciniak bij de Everest-bijeenkomst:

Toparbiter Marciniak, die een half jaar geleden de WK-finale tussen Argentinië en Frankrijk floot, wordt door Mentzen op diens Facebook-pagina omschreven als "een briljant spreker". De bijeenkomst werd georganiseerd ter promotie van de Konfederacja-partij in aanloop naar de parlementsverkiezingen in Polen.

Excuses geaccepteerd

Het optreden van Marciniak bij Everest leidde tot grote onvrede bij 'Never Again', de grootste antiracisme-organisatie in Polen. Die organisatie kaartte de zaak aan bij de UEFA en riep Marciniak op om publiekelijk afstand te nemen van het gedachtegoed van Konfederacja.

"We accepteren de excuses en uitleg van Marciniak. Op basis van deze informatie bevestigen we dat hij zijn rol van scheidsrechter in de Champions League-finale kan uitvoeren", schrijft de UEFA, die benadrukt dat het tegen haat, discriminatie en intolerantie is en voor eenheid, fairplay en respect staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl