Wekdienst
NOS Nieuws

Wekdienst 2/6: Ultimatum statushouders Almere • 75 jaar Cobra

Goedemorgen! Het ultimatum dat de provincie Flevoland aan Almere heeft gesteld over de huisvesting van statushouders loopt af en in Utrecht wordt het Herdenkingsjaar Slavernijverleden ingeluid met een symposium.

Het weer: eerst veel bewolking, later is er meer zon. Het wordt 17 graden aan zee tot 21 in het binnenland. In het weekend schijnt de zon volop en wordt het een stuk warmer.

Het weer van vrijdag 2 juni

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het ultimatum dat provincie Flevoland aan Almere heeft gesteld over de huisvesting van honderden statushouders loopt af. Als Almere niet met een plan van aanpak komt, start de provincie zelf een procedure om woningen aan te wijzen.
  • Om het Herdenkingsjaar Slavernijverleden in te luiden, organiseert het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) een symposium in Utrecht. Tijdens het programma zijn er diverse internationale sprekers, onder wie minister Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).
  • Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Cobra werd opgericht, een destijds zeer revolutionaire kunststroming. In het Cobra-museum in Amstelveen opent een grote overzichtstentoonstelling.

Wat heb je gemist?

Ouder-, leerling- en onderwijsorganisaties willen dat de vrijwillige ouderbijdrage in het basisonderwijs wordt afgeschaft. In een brief aan de Tweede Kamer schrijven ze dat het huidige systeem leidt tot ongelijkheid. Ze vinden dat de overheid de activiteiten moet betalen.

De ouderbijdrage is bedoeld voor activiteiten buiten de lessen om. Omdat de bijdrage vrijwillig is, krijgt de ene school meer geld binnen dan de andere. De organisaties vinden verder dat in het voortgezet onderwijs niet alleen de schoolboeken gratis moeten zijn, maar ook digitale leermiddelen zoals laptops.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De zestiende editie van de Alpe d'HuZes heeft ruim 17 miljoen euro opgeleverd voor kankeronderzoek. Duizenden deelnemers beklommen gisteren fietsend, hardlopend of wandelend de beroemde Franse berg om geld op te halen. De organisatie spreekt van "een bedrag om trots op te zijn". Vorig jaar leverde het evenement 16,2 miljoen euro op, maar in dat bedrag werden ook de opbrengsten uit de twee coronajaren meegeteld.

Lotte met haar ouders bij de finish

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl