NOS Nieuws

Alpe d'HuZes haalt ruim 17 miljoen euro op voor onderzoek naar kanker

De zestiende editie van de Alpe d'HuZes heeft ruim 17 miljoen euro opgebracht voor onderzoek naar kanker. De 5000 deelnemers beklommen vandaag te voet of fietsend maximaal zes keer de Alpe d'Huez in Frankrijk om geld op te halen voor de strijd tegen kanker. De organisatie spreekt van "een bedrag om trots op te zijn".

De eindstand dit jaar komt op 17.022.738 euro, wat volgens Alpe d'HuZes-voorzitter Erik Jutstra boven verwachting is. "Ik ben schor van het schreeuwen, want wij zijn meer dan tevreden. We zijn zo ontzettend blij met dit bedrag, met alle donaties die zijn opgehaald door onze deelnemers die een enorme inspanning hebben geleverd", zei Jutstra in het radioprogramma Langs de Lijn en Omstreken.

Vorig jaar werd 16,2 miljoen euro opgehaald, maar in dat bedrag zaten ook de opbrengsten uit de twee coronajaren, toen het sportieve evenement niet kon doorgaan. Bij de laatste editie voor de coronatijd, in 2019, werd 11,8 miljoen euro opgehaald.

208 miljoen euro sinds 2006

De deelnemers begonnen om 04.30 uur in de plaats Le Bourg d'Oisans met hun eerste tocht van 14 kilometer naar de top, die op 1800 meter hoogte ligt. De berg staat bij het evenement symbool voor de moeilijke route die kankerpatiënten afleggen.

Vanmorgen stonden duizenden toeschouwers klaar om de deelnemers aan te moedigen:

Deelnemers beklimmen de Alpe d’Huez: 'De mensen langs de kant, daar krijg je energie van'

De Alpe d'HuZes bestaat sinds 2006. Sindsdien is er ruim 208 miljoen euro opgehaald, waarmee 313 onderzoeken naar kanker zijn gefinancierd.

"Inmiddels weten we dat er steeds minder mensen doodgaan aan kanker, dat de diagnoses sneller gesteld kunnen worden en dat de behandelingen humaner zijn. Dus het bedrag maakt zeker een groot verschil", zei voorzitter Jutstra op de radio. "Maar helaas hebben we nog veel geld nodig om aan onze doelstelling te voldoen, en dat is dat niemand ooit meer doodgaat aan kanker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl