Jordaanse kroonprins Hoessein en zijn verloofde, Rajwa Al Saif, geflankeerd door de Jordaanse koning Abdullah II en koningin Rania
NOS Nieuws

Jordaanse kroonprins trouwt, nieuw hoofdstuk in de relatie met Saudi-Arabië?

Voor het eerst in bijna dertig jaar viert Jordanië een groot koninklijk huwelijk. De kroonprins, prins Hoessein, trouwt vandaag met de Saudische Rajwa Al Saif. Het evenement gaat gepaard met veel pracht en praal, inclusief beroemde gasten, zoals het Nederlandse koningspaar en prinses Amalia.

En de hoop is dat het huwelijk de banden tussen Jordanië en Saudi-Arabië versterkt. Tot voor kort was de relatie tussen de Jordaanse en Saudische koningshuizen zeer gespannen.

Prins Hoessein is 28, de eerste zoon van de Jordaanse koning Abdullah II en koningin Rania. Hij is kapitein in het Jordaanse leger en wordt al jarenlang klaargestoomd voor het koningschap. Hij studeerde in Engeland en de Verenigde Staten en werd in 2015 de jongste persoon die ooit een bijeenkomst voorzat van de VN-Veiligheidsraad. Hij mocht twee jaar later de Algemene Vergadering toespreken en begeleidde zijn vader tweemaal tijdens staatsbezoeken aan president Biden in het Witte Huis.

Afgelopen augustus verloofde hij zich met Rajwa Al Saif, 29 jaar en architect. Haar vader is zakenman, maar veel belangrijker is dat haar moeder tot de koninklijke familie van Saudi-Arabië behoort. Rajwa zelf is een nicht van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.

Dit zijn beelden van de ceremonie:

Jordaanse kroonprins trouwt, Willem-Alexander en Maxima ook aanwezig

Rajwa kan dus de eerste Saudische koningin van Jordanië worden. En dat zegt wat, want de laatste jaren boterde het niet tussen de landen.

Couppoging?

Toen Donald Trump in het Witte Huis zat, haalde Amerika de banden met Saudi-Arabië sterk aan. Daardoor konden de Saudiërs in het Midden-Oosten meer spierballen tonen. Er volgden bijvoorbeeld de boycot van Qatar en de 'ontvoering' van de Libanese premier, twee acties waarbij Riyad een grote rol speelde en die opschudding veroorzaakten in de regio.

Maar de nieuwe houding van de Saudiërs werd voor Jordanië een probleem in april 2021, toen de Jordaanse autoriteiten een schokkende ontdekking deden: een groep hooggeplaatste samenzweerders plande een staatsgreep in Amman. De vermeende coupleider was de halfbroer van de Jordaanse koning, de voormalige kroonprins, Hamzah, die nu nog steeds huisarrest heeft.

Een van de vele arrestanten bleek versleutelde berichten te hebben uitgewisseld met een adviseur van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Het gesprek tussen de coupplegers ging over hoe en wanneer ze het beste het regime van de Jordaanse koning Abdullah konden destabiliseren. Ze zouden de coronapandemie en de zwakke economie van Jordanië hebben willen gebruiken om onrust te stoken.

Saudi-Arabië ontkende elke betrokkenheid bij de couppoging en stuurde een delegatie naar Amman om koning Abdullah er persoonlijk van te verzekeren dat het land geen slechte bedoelingen had. Maar Abdullah was er niet gerust op. Hij vloog samen met zijn zoon Hoessein naar Riyad en vertelde Mohammed bin Salman rechtstreeks dat niemand gebaat zou zijn bij destabilisatie van zijn land.

Toenadering

Met het huwelijk van vandaag lijken de twee landen toenadering te zoeken. Direct na de verloving belde de Saudische kroonprins met Hoessein om hem en zijn aanstaande vrouw veel geluk te wensen.

  • AP
    Bruiloft Jordanië
  • Reuters
    Huwelijksdag: toeschouwers in Amman proberen een glimp van het prinsenpaar op te vangen
  • Reuters
    Parade in de straten van Amman vandaag, ter viering van de prinselijke bruiloft

Voor beide landen heeft het zin om de banden te herstellen. Bijna een half miljoen Jordaniërs werken in Saudi-Arabië en sturen geld naar hun eigen land, dat veel armer is. De Saudiërs investeren ook miljarden in allerlei zakenprojecten in Jordanië. Voor Saudi-Arabië kan het daarom geen kwaad om korte lijnen met het koningshuis in Amman te hebben.

De Jordaniërs zijn om een andere reden ook blij met hun toekomstige koningin: zij is Arabisch en komt van de bakermat van de Islam. Jordaniërs gaan er prat op dat hun koninklijke familie, het Hasjemitisch koningshuis, directe afstammelingen zijn van de profeet Mohammed. Voor conservatieve Jordaniërs zal het huwelijk van Hoessein en Rajwa Al Saif voelen als de juiste, traditionele keuze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl