De reddingsactie waarbij de Maleisische klimmer naar beneden wordt getild
NOS Nieuws

Reddingsactie Mount Everest: sherpa tilt onderkoelde man uit zone des doods

Een Maleisische klimmer is op de Mount Everest gered door een Nepalese sherpa, die hem vanaf de berg naar beneden bracht. De Maleisiër in nood bevond zich in de zogenoemde zone des doods.

De sherpa kwam de Maleisische klimmer tegen op de berg toen hij een Chinese klant naar de top begeleidde. De Maleisiër klampte zich vast aan een touw en rilde van de extreme kou. In het gebied kan de temperatuur dalen tot minus 30 graden Celsius.

De Nepalees wist zijn Chinese klant te overtuigen om niet meer verder te klimmen, maar de onderkoelde man te helpen. "Als we hem daar zo hadden achtergelaten, had hij dood kunnen gaan. Eén leven redden is belangrijker dan bidden in het klooster", zegt de boeddhistische sherpa tegen persbureau Reuters.

De sherpa tilde de man in nood in zes uur tijd zo'n 600 meter naar beneden. Hier voegde zich een andere sherpa bij de reddingsactie.

Sherpa draagt onderkoelde klimmer op rug en daalt Mount Everest af

Gewikkeld in een slaapmatje werd de Maleisiër verder naar beneden gebracht. Soms sleepten de sherpa's hem door de sneeuw, op de meer rotsachtige stukken droegen ze hem om en om op de rug. Uiteindelijk bracht een helikopter de Maleisiër met behulp van een lange lijn naar het basiskamp. De Maleisische klimmer is inmiddels weer terug in zijn thuisland.

De reddingsactie is uitzonderlijk, zegt een ambtenaar van het Nepalese ministerie van Toerisme tegen persbureau Reuters. "Het is bijna onmogelijk om klimmers op die hoogte te redden."

Dit jaar zijn er ten minste twaalf klimmers overleden op de Mount Everest: het hoogste aantal in acht jaar tijd. Vijf anderen zijn nog steeds vermist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl