De C919 van Chinese makelij
NOS Nieuws

Eerste lijnvlucht van passagierstoestel 'Made in China'

In China heeft het eerste passagiersvliegtuig van eigen bodem zijn vuurdoop gehad. Op de staatstelevisie werd getoond hoe het toestel, de C919, opsteeg vanuit Shanghai voor zijn eerste commerciële vlucht naar Peking.

Het vliegtuig is gebouwd door de Commerciële Luchtvaartmaatschappij van China (Comac). China wil de concurrentie aangaan met Airbus en Boeing, die de markt domineren. Vooral de Airbus A320 en de Boeing 737 worden nu gebruikt voor binnenlandse en middellange vluchten.

Het toestel, met 164 zitplaatsen, is wel voor een groot deel afhankelijk van westerse technologie, zoals motoren en elektronische systemen. De onderdelen komen vooral uit Europa en de VS. Er is zestien jaar aan de C919 gewerkt.

De eerste vlucht werd live uitgezonden op Chinese staatstelevisie:

Chinezen trots op eerste vlucht met passagiersvliegtuig van eigen bodem

De eerste vlucht, met zo'n 130 betalende passagiers aan boord, duurde bijna twee uur en ook de terugvlucht naar Shanghai staat voor vandaag gepland, meldt de krant de China Daily. Op de zijkant stond de tekst: "De eerste C919 ter wereld".

De Chinese luchtvaartmaatschappij China Eastern Airline heeft vijf C919's besteld bij Comac, dat van plan is er jaarlijks 150 te bouwen in de komende vijf jaar. Volgens het bedrijf zijn er al 1200 orders geplaatst, maar het zou in de meeste gevallen nog gaan om intentieverklaringen van binnenlandse afnemers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl