De trein op station Ede-Wageningen
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Politie pakt acht mannen op na steekpartij in trein Ede

De politie heeft vannacht acht mannen opgepakt in een trein op station Ede-Wageningen.

De politie kwam in actie nadat er vanuit de intercity, die onderweg was van Arnhem naar Utrecht, melding was gemaakt van een steekpartij, meldt Omroep Gelderland. Omdat de trein toen al vlak bij het station was, besloot de politie samen met de andere hulpdiensten daarnaartoe te gaan.

In de trein werden twee mensen gewond aangetroffen; zij zijn allebei overgebracht naar het ziekenhuis. Volgens de politie behoort een van hen tot de groep van acht arrestanten. De verdachten zijn tussen de 20 en 40 jaar en komen onder meer uit Ter Apel, Velp, Ede, Utrecht en Budel.

Rivaliserende groepen

Over wat er precies is gebeurd in de intercity is nog veel onduidelijk. Volgens Marike Timmermans van de spoorwegvakbond VVMC moesten drie hoofdconducteurs en een machinist ingrijpen bij een steekpartij tussen twee rivaliserende groepen.

De spoorwegvakbond is verontrust over het geweld in treinen, het incident van vannacht staat niet op zichzelf. Van de week nog werd een man met een wapen uit een trein in Abcoude gehaald. "Leden vragen zich af wanneer er doden vallen", zegt Timmermans. "Onze collega's moeten zich veilig voelen in de trein. Uiteraard geldt dat ook voor de reizigers, maar de agressie richt zich vaak op onze conducteurs. En zij zijn het die bij conflicten de-escalerend moeten optreden."

Kwestie van tijd

Timmermans: "Het is een kwestie van tijd dat we dodelijke slachtoffers te betreuren hebben. Dat zijn harde woorden, maar als je naar de incidenten kijkt die er plaatsvinden dan is dat helaas de conclusie. Daar willen we en mogen we niet op wachten. "Volgens haar is de onrust onder het personeel zo groot, dat komende donderdag een brandbrief aan NS-baas Wouter Koolmees wordt aangeboden.

De politie onderzoekt nog wat zich precies in de trein heeft afgespeeld.

Advertentie via Ster.nl