NOS Nieuws

Wekdienst 25/5: Blowverbod Wallen gaat in • Protestactie voortgezet onderwijs

Goedemorgen! Vandaag wordt er een protestbijeenkomst georganiseerd door vakbonden in het onderwijs. Ook gaat het blowverbod in de Amsterdamse binnenstad in en wordt een Russische tank tentoongesteld op het Leidseplein.

We beginnen met het weer: in het zuiden schijnt de zon, maar in de rest van het land is het vaker bewolkt. Het wordt zo'n 16 tot 19 graden.

Het weer van 25 mei 2023

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De vakbonden in het onderwijs roepen gezamenlijk op tot actie in het voortgezet onderwijs. De eerste actie is een protestbijeenkomst vandaag, waarin ze handtekeningen aanbieden aan politici.
  • Vanaf vandaag is het in de oude binnenstad van Amsterdam verboden om op straat te blowen. Op het terras van een coffeeshop mag dat nog wel. De maatregel moet overlast van drugsgebruik in de openbare ruimte door met name toeristen terugdringen.
  • Een Russische tank die in de oorlog met Oekraïne aan flarden geschoten is, komt tijdelijk naar Amsterdam. De tank stond eerst in het Vredesmuseum in Groesbeek. In Amsterdam is de tank onderdeel van het jaarlijkse festival Forum on European Culture van debatcentrum De Balie en staat volgens het centrum symbool voor de fragiliteit en weerbaarheid van de democratie in Europa.

Wat heb je gemist?

Er is opnieuw onenigheid binnen het kabinet over de spreidingswet. Dat melden bronnen rondom de coalitie aan Nieuwsuur. Gisteren zou de uitwerking van de wet naar de Tweede Kamer worden gestuurd, maar die deadline is niet gehaald. De VVD zou het namelijk niet eens zijn met de manier waarop gemeenten de wet moeten uitvoeren.

De spreidingswet moet ervoor zorgen dat asielzoekers eerlijk over gemeenten worden verdeeld en dat gemeenten die niet mee willen werken, kunnen worden gedwongen om asielzoekers op te vangen. De wet liep al meerdere keren vertraging op vanwege discussie tussen coalitiepartijen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Streamingdiensten als Netflix, Disney en Amazon worden verplicht om een deel van hun omzet te investeren in Nederlandse producties. Voor de Nederlandse film- en televisiesector kan deze financiële bijdrage niet vroeg genoeg komen.

Filmindustrie blij met investering streamingsdiensten: 'We staan er slecht voor'

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl