Luchtfoto van het Pentagon
NOS Nieuws

Nepfoto van explosie bij Pentagon veroorzaakt korte beursdip

Een nepfoto heeft vanmiddag korte tijd 500 miljard dollar doen verdampen op de Amerikaanse beurs. De foto is vermoedelijk gemaakt met kunstmatige intelligentie. Het beeld van donkere rookpluimen werd net na 16.00 uur op Twitter gedeeld met de tekst dat het om een explosie zou gaan bij het Pentagon, het gebouw van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

De lokale brandweer ontkrachtte dit bericht al snel met een eigen bericht op Twitter. Maar in de tussentijd was de Amerikaanse S&P 500-index al naar beneden geschoten.

"Ik zag het gebeuren", zegt beursanalist Nico Inberg van De Aandeelhouder. "Tegen een collega zei ik nog: wat raar dat de beurs opeens wegzakt." Als beurshandelaar maakte Inberg eerder schokken op de beurs mee door geruchten over ingrijpend nieuws, zoals bij de aanslagen van 11 september. "Ook toen was de reactie bij de eerste beelden al snel: verkopen."

Maar een beursverlies door nepnieuws, zag Inberg nog niet eerder. "Dit soort misbruik is echt iets waar de maatschappij rekening mee moet gaan houden." Ook Corné van Zeijl, analist bij Actiam, kijkt er zo tegenaan. "Het gebruik van manipulatie door AI is zeker een item om meer op te letten."

Koers snel weer omhoog

De koers van de S&P 500 daalde in een paar minuten zo'n 30 punten. "Dat betekent een verlies van 500 miljard dollar aan marktwaarde", zegt Inberg. "Maar het schoot ook heel snel weer omhoog." Binnen enkele minuten was het namelijk helder dat het om nepnieuws ging.

"Particuliere beleggers zullen hier niet door zijn geraakt", zegt Inberg. "Maar er zijn ongetwijfeld handelaren die hier op hebben verloren of gewonnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl