NOS Voetbal

Oranje onder 17 al uitgeschakeld op EK na nederlaag tegen Engeland

Oranje onder 17 verliest op EK van Engeland en is al uitgeschakeld

Het Nederlands elftal onder 17 jaar is voor het eerst sinds 2015 niet verder gekomen dan de groepsfase van het EK. Na de 2-0 nederlaag van donderdag tegen Zwitserland verloor Oranje onder 17 zondag met 4-1 van Engeland in het Hongaarse Debrecen. Plaatsing voor de kwartfinales is niet meer mogelijk.

Woensdag sluit Nederland het EK af tegen het eveneens al uitgeschakelde Kroatië en daarna gaat de ploeg terug naar huis. Engeland en Zwitserland strijden om de groepswinst.

Met de uitschakeling komt er een einde aan een reeks van vijf EK's waarin Oranje wel de groepsfase overleefde. In 2016 waren de halve finales het eindstation, in 2017 de kwarfinales. Daarna volgden twee titels (2018 en 2019) en een finaleplaats (2022).

Engeland had de eerste EK-wedstrijd in Hongarije tegen Kroatië met 1-0 gewonnen en kon met een zege niet alleen Nederland uitschakelen, maar ook zichzelf verzekeren van een plek bij de laatste acht. Eerder al op zondag boekte Zwitserland zijn tweede zege: 2-1 tegen Kroatië.

De Nederlandse ploeg van bondscoach Pieter Schrassert Bert kende tegen Engeland een beroerde start. Myles Lewis-Skelly liep weg bij aanvoerder Tygo Land, mocht tot in de Oranje-verdediging ongehinderd doorlopen en schoot Engeland in de zevende minuut op voorsprong.

Op doel bij Engeland stond de in Haarlem geboren Ajax-speler Tommy Setford, die een Engelse vader en een Nederlandse moeder heeft. De doelman onderscheidde zich met een fraaie redding op een schot dat richting de kruising ging van AZ-speler Jasper Hartog.

Hard en hoog schot

Engeland trok zich met de 1-0 voorsprong terug en liet Nederland het spel maken. Dat overwicht leverde weinig gevaar op voor het Engelse doel. In de 71ste minuut was het toch raak. Sparta Rotterdam-spits Jesse Bal vond Hartog en de buitenspeler verraste Setford met een schot hard en hoog in de korte hoek.

Aanvoerder Tygo Land

Met de 1-1 stand mocht Nederland hopen op een vervolg in het toernooi, maar Engeland kwam snel weer op voorsprong. Een lage hoekschop van Manchester City-speler Isaiah Dada-Mascoll eindigde na zwak ingrijpen van de Oranjedefensie bij de eerste paal in het doel.

In de slotfase ging het van kwaad tot erger voor Nederland. Invaller Sven van der Plas (PSV) kreeg rood na het neerhalen van Zakariya Lovelace en een overtreding van PSV'er Wessel Kuhn op Lovelace leverde een strafschop op.

Dada-Mascoll benutte de strafschop in blessuretijd en Justin Oboavwoduo maakte er ook nog 4-1 van.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl