Alleen vegetarische snacks bij Dordrecht tegen Top
NOS Voetbal

Vegetarische frikandel en elektrische auto's: FC Dordrecht speelt klimaatneutraal

 • Edwin Cornelissen

  verslaggever NOS Sport

 • Edwin Cornelissen

  verslaggever NOS Sport

De stewards met gele hesjes staan bij het hek voor het parkeerterrein van FC Dordrecht. Als ze op afstand een elektrische auto ontwaren, openen ze het hek. Maar bij twijfel wordt de bestuurder aangesproken. De instructies zijn helder: auto's die rijden op fossiele brandstoffen komen er vandaag niet in.

Als eerste club in het betaalde voetbal organiseert FC Dordrecht vrijdagavond een klimaatneutrale wedstrijd. Dat vergt wat van het aanpassingsvermogen van supporters, die op andere manieren naar het stadion moeten komen voor het duel met TOP Oss.

"Je kan vanavond bijvoorbeeld gratis met de Q-bus van station naar stadion", vertelt voorzitter Jasper Ophorst van de supportersvereniging. "Maar we hebben hier ook parkeerplaatsen voor fietsen, je kan met de waterbus komen. Er zijn vele mogelijkheden."

Bezoekers én de arbitrage kwamen allemaal klimaatneutraal naar de wedstrijd:

 • Pro Shots
  Scheidsrechter Robin Hensgens komt aan met zijn team in een elektrische auto
 • Pro Shots
  Een speciale elektrische auto pendelde supporters naar het stadion
 • Pro Shots
  Supporters kwamen speciaal op de fiets

Ook met de mindervalide supporters is rekening gehouden. "Die mensen worden opgehaald en na de wedstrijd weer thuisgebracht. Opa Chris bijvoorbeeld, een diehard Dordrecht-supporter, wordt dadelijk met een heel mooie elektrische auto deze kant op gebracht."

Bekers als collectors items

Ophorst doet zijn verhaal in een tent waar het bier wordt geschonken in herbruikbare bekers. "Dit zijn hard-plastic bekers die we ook volgend jaar weer willen inzetten." De bekers zijn nu nog onbedrukt, maar als het aan Ophorst ligt, worden het in de toekomst collectors items. "Dan willen we er handtekeningen op zetten, of afbeeldingen van spelers. Dan kunnen supporters een mooie schoorsteenmantel maken van Dordrecht-bekers."

Als innovatiemanager van FC Dordrecht was Leon Vlemmings de gangmaker van de klimaatneutrale wedstrijd. Een initiatief waarvan hij hoopt dat het iets losmaakt in Dordrecht. "We zijn een aantal maanden geleden aan de slag gegaan om duurzaamheidsdoelen versneld te realiseren voor de club, de stad en de regio. Voetbal heeft een verbindende kracht en dat willen we hier laten zien met een thema als duurzaamheid."

Verantwoordelijkheid nemen

Aan de andere kant was juist het voetbal, met de vele verplaatsingen van ploegen en aanhangers, lange tijd milieuvervuilend. "Je ziet dat het voetbal momenteel een inhaalslag maakt", stelt Vlemmings. "Ook de KNVB is bezig met de clubs om samen richting 2030 verantwoordelijkheid te nemen."

Scheidsrechter Robin Hensgens geeft met zijn arbitrale team het goede voorbeeld. Hij arriveert in Dordrecht met een elektrische auto. "Die hebben we speciaal voor deze wedstrijd mogen lenen. Het is natuurlijk voor het milieu een stuk beter dan met de eigen auto komen. En we zijn met z'n vieren gekomen, dat scheelt ook weer drie voertuigen."

Bij de snacks was er alleen een vegetarische optie te verkrijgen

Zo is in Dordrecht een voorproefje te zien van wat de groene toekomst kán gaan brengen. Al snapt ook Vlemmings dat niet alles even makkelijk te realiseren is.

"Ik hoop het niet, maar er zullen ook ongetwijfeld mensen zijn die hun auto in de wijk parkeren en op die manier hierheen komen. En een ander voorbeeld: wij willen zo snel mogelijk van het gas af en aangesloten worden op het warmtenet. Maar het is nog niet gelukt om het businessplan helemaal rond te krijgen."

De grasmeester loopt achter het stadion met een grote zak in zijn handen. "Daar zit organisch mest in. Die is volledig afbreekbaar. Wij gebruiken dat om het veld niet te belasten met allerlei chemische stoffen." Het maaien van de mat kan daarentegen nog milieuvriendelijker. "Momenteel doen we dat nog met een motor. In de toekomst willen we elektrisch gaan maaien, op batterijen. Zo'n grasmaaier is nu nog even te kostbaar. Maar andere apparaten, zoals de bladblazer, hebben we wel al op een accu."

Plantaardige frikandel

Het voorbeeld van FC Dordrecht wekt de interesse van andere clubs, nationaal én internationaal. "We delen onze ervaringen met de Pro League in België. En in juni komt La Liga uit Spanje naar Dordrecht, met vertegenwoordigers van Barcelona, Real Madrid en Sevilla. We hebben de wijsheid niet in pacht, maar we delen graag onze kennis."

In de keuken van het supportershome worden inmiddels snacks bereid. Het broodje frikandel heeft vanavond plaatsgemaakt voor een vegetarische variant, die is omgedoopt tot de 'Leondel', vernoemd naar de innovatiemanager. Een vrijwilliger gekleed in het groene Dordrecht-shirt moet de topping van de delicatesse verzorgen. "Groene, plantaardige mayonaise, voor het FC-Dordt-gevoel". Zijn collega vult aan: "Maar vanavond wordt overal een groen sausje over gegoten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl