NOS NieuwsAangepast

Nieuwe foto's Robert Capa gevonden

Het Rijksmuseum heeft een boek gepubliceerd met onbekende foto's van de Amerikaanse oorlogsfotograaf Robert Capa. De foto's werden genomen toen Capa met de Nederlandse filmmakers Joris Ivens en John Fernhout door China trok om de Tweede Chinees-Japanse oorlog te verslaan.

De drie leerden elkaar kennen toen ze in de jaren 30 de burgeroorlog in Spanje versloegen, de plek waar Capa misschien wel zijn beroemdste foto maakte: van een vallende militair op het moment van zijn dood.

Toen de 24-jarige Capa in 1937 zijn vriendin verloor, nodigde Ivens hem uit mee te komen naar China, waar hij een documentaire wilde maken over de gevechten van China tegen Japan.

Oorlogsjournalistiek

Capa schoot er veel materiaal. Hoewel veel foto's werden gebruikt in de internationale pers, werd lang niet alles openbaar. Historica Rixt Bosma trof een dertigtal onbekende foto's aan tijdens een onderzoek naar de reis van Ivens. Ze vormen de basis voor het boek 'Photography meets Film, Capa, Ivens en Fernhout in China, 1938'.

De foto's werden aan het einde van de reis door Fernhout als souvenirs mee naar huis genomen en kwamen via zijn nalatenschap in Nederlandse archieven terecht. Behalve scènes van het conflict geven de foto's ook een beeld van de oorlogsjournalistiek in de jaren 30, omdat Capa vaak zijn reisgenoten vastlegde.

Landmijn

Capa zou verslag blijven doen van conflicten wereldwijd. Hij was de enige fotograaf die mee durfde bij de eerste aanvalsgolf op D-Day en richtte in 1947 het vermaarde fotopersbureau Magnum op. In 1954 kwam hij om toen hij in Vietnam op een landmijn stapte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl