Een Turks stembiljet. Muharrem Ince trok zich donderdag al terug als presidentskandidaat
NOS NieuwsAangepast

Erdogan en Kilicdaroglu brengen stem uit voor spannendste Turkse verkiezingen in jaren

In Turkije kan sinds 07.00 uur Nederlandse tijd gestemd worden voor de presidents- en parlementsverkiezingen. Het lijkt een nek-aan-nekrace te worden tussen zittend president Erdogan en zijn uitdager Kilicdaroglu.

Onder meer in Istanbul en Ankara stonden vanochtend vroeg al rijen voor de stembureaus. Zittend president Erdogan bracht zijn stem uit in Istanbul. Hij zei te hopen dat de verkiezingen zonder problemen verlopen.

Zijn belangrijkste uitdager Kilicdaroglu ging in Ankara naar de stembus. "We hebben de democratie erg gemist, de lente komt hopelijk snel", zei hij.

Erdogan staat in de laatste peilingen nipt achter op Kilicdaroglu. Kilicdaroglu is door zes oppositiepartijen naar voren geschoven als gezamenlijke kandidaat. Hij is leider van de seculiere CHP.

Erdogan en Kilicdaroglu brachten hun stem al uit, in Istanbul en Ankara:

Turken naar de stembus: 'In 60 jaar geen belangrijkere verkiezingen gezien dan deze'

Na de verkiezingen in 2018 werd duidelijk dat zelfs de grootste oppositiepartij het niet van Erdogan kon winnen. Ondanks grote ideologische verschillen verenigden zes partijen zich daarom, met als hoogste doel: Erdogan wegsturen.

Erdogan is met zijn AK-partij al twintig jaar aan de macht, eerst als premier en sinds 2014 als president. Er is ook nog een derde kandidaat, de nationalistische Sinan Onan, maar hij wordt niet als serieuze kanshebber gezien.

In deze video zie je wat er op het spel staat vandaag:

Blijft Erdogan president? Turkije beleeft spannendste verkiezingen in jaren

Turken kunnen nog tot 16.00 uur Nederlandse tijd naar de stembus. De eerste resultaten worden snel daarna verwacht.

Aangezien de verschillen in de peilingen klein zijn, is het goed mogelijk dat vandaag nog niet duidelijk is wie de verkiezingen wint. Als niemand meer dan de helft van de kiezers achter zich krijgt, volgt er op 28 mei een tweede stemronde.

Turken in het buitenland mogen niet meer stemmen. Dat kon nog tot vorige week zondag. In Nederland kon dat in Amsterdam, Den Haag, Deventer en Eindhoven. In de RAI in Amsterdam kwam het op de laatste avond tot een grote vechtpartij tussen waarnemers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl