Rook uit het appartement in Ratingen
NOS Nieuws

Explosie Ratingen was gerichte aanval op hulpdiensten, zegt Duitse politie

De explosie van gisteren in een appartementencomplex in de Duitse stad Ratingen, in de buurt van Düsseldorf, was vermoedelijk een gerichte aanval op de hulpdiensten. Dat meldt de politie. Door de ontploffing raakten ruim dertig mensen gewond, onder wie veel agenten en brandweerlieden.

Negen mensen zijn zwaargewond. Vijf van hen, twee agenten en drie brandweerlieden, vechten volgens de politie voor hun leven. Ze hebben over hun hele lichaam brandwonden.

De 57-jarige man die de deur opende is opgepakt. Waarom hij de aanval gepleegd heeft, wordt nog onderzocht.

De hulpdiensten kregen een melding van iemand die hulp nodig had in een appartement. Maar toen de man de deur opende gooide hij een brandend object naar buiten en ontstond er een vuurbal.

Doden in de woning

Volgens de politie zijn er aanwijzingen dat de man geloofde in complottheorieën rond het coronavirus, maar of dat een motief was is onduidelijk. Hij wordt verdacht van negen gevallen van poging tot moord. In zijn huis waren brandbare vloeistoffen opgeslagen, volgens de politie een indicatie dat hij zijn actie had voorbereid.

Afgelopen week kwam de politie bij de man aan de deur met een arrestatiebevel vanwege een onbetaalde boete, maar de man kon niet worden gearresteerd. De politieactie van gisteren had niets met dat arrestatiebevel te maken, zei de politie.

In de woning werd gisteren ook het lichaam gevonden van een vrouw, die vermoedelijk de moeder is van de verdachte. Zij was al enkele weken dood. Ook is een overleden man aangetroffen. Duitse media melden dat hij mogelijk is overleden door het niet ontvangen van zorg tijdens de politieoperatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl