Voormalig premier Khan kwam gisteren aan bij het gerechtsgebouw na zijn aanhouding wegens corruptie
NOS NieuwsAangepast

Pakistaanse oud-premier Khan op op borgtocht vrij en op weg naar huis

De Pakistaanse oud-premier Imran Khan heeft het terrein verlaten van de rechtbank in Islamabad die eerder vandaag besloot hem op borgtocht vrij te laten. Dat geldt in ieder geval voor twee weken.

Khan bleef na de uitspraak nog uren in het gebouw omdat het daarbuiten onrustig was. Buiten hadden zich aanhangers van hem verzameld, maar er zou ook geschoten zijn. Hij wordt onder strenge bewaking naar zijn woonplaats Lahore teruggebracht.

De 70-jarige oud-premier en cricketlegende is blij met de uitspraak. "Ik had dit verwacht want de enige hoop die we nog hebben is de rechtspraak, de dunne lijn tussen een democratie en een bananenrepubliek. Verder regeert de wetteloosheid, de wet van de jungle."

Zijn aanhangers zijn uitgelaten dat de oud-premier is vrijgelaten:

Voormalig Premier Imran Khan op borgtocht vrij: 'Ik dank god hiervoor'

Khan houdt de commandant van het leger, generaal Asim Munir, verantwoordelijk voor de aanhouding van dinsdag. "In dit land is er een man die alles kan beslissen en dat gebeurt dan ook. Dat is de bevelhebber van het leger."

Critici van Khan zeggen dat hij het juist aan het leger te danken heeft dat hij in 2018 premier kon worden. Later kreeg hij ruzie met de generaals.

Onrust

Volgens opiniepeilingen is Khan de populairste politicus van het land. De arrestatie van dinsdag leidde landelijk tot grote protesten en tot confrontaties tussen demonstranten en politie, waarbij zeker tien doden vielen. Tientallen mensen raakten gewond. De politie arresteerde zeker 2300 mensen.

Khan werd in april vorig jaar weggestuurd als premier na een motie van wantrouwen. Tegen de oud-premier lopen tientallen rechtszaken en aangiften. Hij wordt beschuldigd van terrorisme, opruiing, godslastering en corruptie. Zelf zegt hij dat hij onschuldig is.

Buitenlandse Zaken: wees alert

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders in Pakistan waakzaam te zijn vanwege de onrust in het land. Nederlanders in de hoofdstad Islamabad wordt opgeroepen weg te blijven uit de buurt van de Rode Moskee en niet betrokken te raken bij samenscholingen van meer dan vier mensen. Ook roept het ministerie Nederlanders op weg te blijven van onbeveiligde drukke plekken.

Voor het grootste deel van het land gelden de reiscodes rood (niet reizen) en oranje (alleen noodzakelijke reizen). Dat is al langer het geval, vooral vanwege terreurdreigingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl