De demonstratie, vanmiddag in Breda
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Betogers in Breda op de bres voor e-step: 'Veel chiller dan fietsen'

Zo'n 250 mensen hebben vanmiddag actiegevoerd in Breda voor de legalisering van elektrische steps, skateboards, onewheels en andere lichte, elektrische voertuigen. De demonstranten reden in een stoet van tien kilometer, dwars door de stad.

"Het is weer eens wat anders", zegt een jonge actievoerder op een onewheel bij Omroep Brabant. "Ik vind het gewoon veel chiller dan fietsen. Bovendien neemt het minder ruimte in beslag: als je met de trein gaat, hoef je niet je fiets te parkeren. Je kunt 'm gewoon meenemen."

In tegenstelling tot veel buurlanden kent Nederland strenge voorwaarden voor het gebruik van e-steps en andere kleine elektrische voertuigen. Slechts enkele e-steps zijn goedgekeurd. Ook moet je 16 jaar of ouder zijn om zo'n e-step te besturen en ben je verplicht om een WA-verzekering afsluiten.

We hebben een vlakke landstructuur

De actievoerders van vanmiddag denken dat de strenge regels alles te maken hebben met onbekendheid. "Laat politici eens komen kijken, dan zien ze hoe veilig wij rijden", zegt een jongen op een e-step.

"De meeste mensen dragen een helm, iets wat ik zelf ook altijd doe. Ik vind dat het moet kunnen in Nederland", zegt de jongen. "Op een hele vlakke landstructuur. We hebben supergoede fietspaden."

Parijs tegen e-steps

De initiatiefnemers van de demonstratie in Breda weten dat de inwoners van Parijs onlangs in een referendum tegen het gebruik van e-steps stemden. In de Franse hoofdstad is er net als in andere Europese steden veel overlast van snel rijdende steps op het voetpad. Bovendien worden ze te pas en te onpas achtergelaten, soms midden op een weg of in een onoverzichtelijke bocht.

Maar dan gaat het eigenlijk altijd om huurstepjes, stellen de initiatiefnemers. Zij zijn dan ook tegen de verhuur in Nederland, ook al omdat er minder ongelukken zouden gebeuren met lichte elektrische voertuigen die eigendom zijn van de berijder. Ook zijn ze bereid om zich bij volledige legalisering aan een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur te houden.

De demonstranten zeiden vanmiddag ook dat de overheid achter de feiten aanloopt. "Inmiddels rijden er volgens onze schatting 100.000 lichte elektrische voertuigen onverzekerd rond in Nederland", zeggen ze op hun website. "De overheid is de afgelopen vijf jaar alleen maar bezig geweest om ze van de openbare weg te weren."

Advertentie via Ster.nl