Directeur-generaal Tedros van de Wereldgezondheidsorganisatie
NOS NieuwsAangepast

WHO: coronapandemie is niet langer een internationale noodsituatie

De coronapandemie is niet langer een wereldwijde noodsituatie. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, drieënhalf jaar nadat het coronavirus als zodanig werd bestempeld. Directeur-generaal Tedros van de WHO deed de aankondiging "met grote hoop", zei hij. "Dit betekent niet dat covid-19 niet langer een bedreiging is voor de wereldwijde gezondheid."

Toen de WHO op 30 januari 2020 het coronavirus aanwees als bron van een internationale crisis, heette de ziekte nog geen covid-19 en waren er buiten China nog geen grote uitbraken. Inmiddels hebben wereldwijd naar schatting 764 miljoen mensen het virus gehad en zijn vijf miljard mensen minstens één keer gevaccineerd.

Bijna 7 miljoen mensen overleden voor zover bekend aan het virus. Sinds de piek van januari 2021 - 100.000 doden per week - is het wereldwijde sterftecijfer blijven dalen. Eind april werden er wereldwijd 3500 wekelijkse doden geteld als gevolg van het virus.

Noodsituatie voorbij, maar virus blijft

Hoewel de mondiale noodsituatie hiermee voorbij is, benadrukt de WHO wel dat het virus onder ons zal blijven en dat er nog wekelijks duizenden mensen aan overlijden. De gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties wijst erop dat er nog altijd besmettingspieken zijn in bijvoorbeeld Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten.

Tedros stond ook stil bij de blijvende gevolgen van het virus. "Covid heeft onze wereld en ons veranderd", zei hij, wijzend op onder meer de ernstige economische gevolgen van de pandemie en de armoede die de besmettingsgolven mede hebben veroorzaakt.

Veel landen hebben overigens niet gewacht op het afschalen door de WHO, en hadden zelf al (een deel van) hun coronamaatregelen ingetrokken. De Amerikaanse president Biden verklaarde de pandemie vorig jaar al voorbij en ook in Nederland gelden al maanden niet veel maatregelen meer. In maart schrapte het Nederlandse kabinet de laatste nog geldende coronamaatregelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl