Door buitenlandredacteur Achille Prick

Tomaten, komkommers en sla staan niet langer in het verdachtenbankje. Kiemgroenten, die vaak als garnering worden gebruikt op salades, zijn volgens de Duitse autoriteiten de bron van de EHEC-bacterie.

In Noordrijn-Westfalen zijn vandaag voor het eerst sporen van de EHEC-bacterie gevonden op kiemgroenten van het bedrijf uit Nedersaksen. De groenten werden aangetroffen in de vuilnisbak van een gezin bij Bonn. Twee van de drie gezinsleden zijn half mei ziek geworden na het eten van de groenten.

"Het zijn de kiemgroenten", zei directeur Reinhard Burger van het Robert Koch Instituut vanochtend al. Alle EHEC-slachtoffers die door het onderzoeksinstituut zijn ondervraagd, blijken kiemgroenten gegeten te hebben. En die groenten kwamen allemaal van hetzelfde tuinbouwbedrijf in Nedersaksen.

Foto's van een reisgezelschap lijken voor een doorbraak gezorgd te hebben. Op enkele foto's staan borden met salades van mensen die later ziek werden. En daar is ook de garnering goed op te zien.

Aanvankelijk noemden ondervraagde patiënten die bijgroenten niet en werd er ook niet naar gevraagd. Vandaar dat eerder komkommers, tomaten en sla als bron werden aangewezen.

Tachtig

Nu is gebleken dat bijna dertig restaurants waar mensen besmet zijn geraakt, hun kiemgroenten hebben betrokken van het desbetreffende bedrijf in het Nedersaksische Bienenbuttel. Het gaat om minstens tachtig slachtoffers. Het bedrijf is inmiddels hermetisch afgesloten en mag geen producten meer verkopen. De eigenaar deed dat overigens al niet meer sinds afgelopen zondag.

De Duitse minister van Landbouw, Ilse Aigner, toonde zich opgetogen, nu de onderzoekers de kiemgroenten hebben aangewezen als bron van alle kwaad. ,,Ik ben heel erg opgelucht." Zelf lag Aigner de afgelopen dagen onder vuur vanwege het gebrek aan centrale regie. Deelstaatministers en lokale onderzoekers gaven allemaal hun eigen persconferenties. Het droeg niet bij aan de gewenste duidelijkheid en rust.

Volgens de Duitse minister van Volksgezondheid Daniel Bahr is die duidelijkheid er nu wel. ,,Consumenten weten nu beter hoe ze zich moeten beschermen", zei hij in een reactie. Het lijkt een wat optimistische mededeling van een minister die ook bakken met kritiek over zich heen heeft gekregen en zich vastklampt aan ieder goed bericht.

Hoofdverspreider

Deelstaatminister Gert Lindeman (Landbouw) van Nedersaksen lijkt een stuk realistischer: ,,Het staat vast dat het bedrijf in Bienenbuttel de hoofdverspreider is van de bacterie. Maar het kan ook zijn dat mensen besmet zijn geraakt zonder kiemgroenten van dat bedrijf gegeten te hebben. De besmetting kan zijn overgedragen van mens op mens of van de kiemgroente op andere producten."

Zo zijn in Gottingen mogelijk acht mensen op een feest besmet geraakt door een cateringmedewerkster uit Hessen. "We hebben die aanwijzingen", liet het Hessische gezondheidsministerie weten. "We onderzoeken of die vrouw het is geweest. Een van de slachtoffers heeft zeker geen groenten gegeten." En in Maagdenburg werd de bacterie aangetroffen op een stuk komkommer in de vuilnisbak van een ziek geworden gezin.

Om de allerergste speculaties weg te nemen, heeft ook de Duitse federale recherche een duit in het zakje gedaan. "Wij hebben geen enkele aanwijzing dat terroristen verantwoordelijk zijn voor de besmetting", aldus het Bundeskriminalamt. Maar wie wil, kan ook daar aan twijfelen. Het verdachte tuinbedrijf uit Nedersaksen werkt met tuinbouwzaad dat van elders komt. En daar had de bacterie al in kunnen zitten.

STER reclame