Werknemers verlaten hun werk bij VDL Nedcar
In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Actie werknemers bij autobouwer VDL Nedcar in Born, vakbonden stellen ultimatum

Bij VDL Nedcar in Born is vanochtend een wilde actie uitgebroken. Honderden werknemers verlieten vanochtend hun werkplek en liepen de autofabriek uit. Ook alle in- en uitgangen van de fabriek zijn geblokkeerd.

"We hebben het werk neergelegd omdat we het kots- en kotsbeu zijn", zegt Peter Didden, een van de personeelsleden, bij 1Limburg. Gisteren was er nog overleg tussen de vakbonden en de directie van de fabriek, waar 3800 mensen werken. De middagploeg kreeg van het bedrijf een belletje met de mededeling dat ze thuis konden blijven.

Toekomst ongewis

De toekomst van de autofabriek in Zuid-Limburg is ongewis. Op dit moment worden er Mini's gemaakt, in opdracht van het Duitse automerk BMW. Maar het contract dat VDL Nedcar met BMW heeft, loopt op 1 maart 2024 af.

BMW heeft al te kennen gegeven daarna geen auto's meer in Nederland te willen bouwen en er is ook geen zicht op een ander merk dat de productie van zijn auto's bij VDL Nedcar zou willen onderbrengen.

Onderhandelingen zonder resultaat

Vorige week zijn de vakbonden in gesprek gegaan met de directie over een sociaal plan voor de werknemers. In dat plan staat onder meer wat de directie moet doen om bij sluiting van de fabriek ander werk voor de werknemers te regelen en welke financiële regelingen er komen bij een massaontslag. Maar de onderhandelingen met de directie over het sociaal plan zijn gisteren op niets uitgelopen.

"We weten toch dat het dichtgaat. Dat weten we gewoon", aldus de woedende Didden. "Wij willen vandaag duidelijke antwoorden, zeker over wat er nu gaat gebeuren en hoe het met het sociaal plan staat. Die andere heren die 'bovenop' staan, die hebben het wel geregeld, die zullen wel honderdduizend euro's premies krijgen. Maar wij staan straks op straat. Met niets."

Vakbond: ook verrast

Jeroen Bruinsma van vakbond CNV: "VDL wil niet meer met ons om tafel. Wij hebben een actie als deze voorspeld, maar zijn ook verrast door deze omvang." De autofabriek in Born ligt momenteel helemaal stil.

VDL-directeur Wim van der Leegte laat via zijn woordvoerder weten niet zelf met de stakers te gaan praten. "Hij is op dit moment in Eindhoven druk bezig met de toekomst van het bedrijf", aldus de woordvoerder.

Advertentie via Ster.nl