Ralph Boston bij de Olympische Spelen van 1964
NOS Sport

Voormalig verspringer en wereldrecordhouder Ralph Boston (83) overleden

Voormalige verspringer Ralph Boston is overleden na een hartinfarct. De Amerikaan vergaarde vooral bekendheid, omdat hij 63 jaar geleden het wereldrecord verbrak, dat toen al 25 jaar in handen was van Jesse Owens.

Boston is 83 jaar geworden. Als Amerikaans studentenkampioen werd hij geselecteerd voor de Olympische Spelen van Rome in 1960, waar hij goud won.

Wereldrecord

Twee weken voor dat toernooi sprong hij 8 centimeter verder dan het wereldrecord van Owens dat op 8,13 meter stond. Boston was de eerste die de grens van 8,20 meter overschreed.

Voormalig verspringer en wereldkampioen Ralph Boston (83) overleden

Tussen 1961 en 1965 zou hij zijn eigen record nog vijf keer aanscherpen. Totdat in 1968 Bob Beamon met een monsterlijke sprong van 8,90 meter geschiedenis schreef.

In de aanloop naar de Spelen in Rome werd Boston in New York staande gehouden door een Amerikaanse mede-Olympiër die zich voorstelde als 'Cassius Marcellus Clay'. "Je kent me nog niet, maar dat zal veranderen", sprak de latere bokslegende.

In 1964 won Boston zilver bij de Spelen van Tokio en in 1968 was hij in Mexico goed voor brons.

Atletieklegende Carl Lewis, zelf ook goed voor olympisch goud in de verspringbak, liet na Bostons dood weten: "Hij was mijn idool. Verspringers, weet wie hij was!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl