Aanvoerders Tadic en De Jong beklagen zich tijdens de bekerfinale bij de arbitrage
NOS Voetbal

Voorzitter spelersvakbond Levtsjenko: 'Spelers moeten emoties kunnen tonen'

Verwacht een dag na de tumultueuze en onsportieve bekerfinale tussen Ajax en PSV geen kritische oproep van topman van de spelersvakbond Jevgeni Levtsjenko tot normaal gedrag. Ook de voorzitter vindt dat de spelers soms te ver gingen. "Maar voetballers moeten vanuit hun emotie kunnen reageren."

"Natuurlijk vind ik dat elleboogjes, kopstoten en duwen en trekken harder aangepakt zouden moeten worden", zegt Levtsjenko. "Maar je mag elkaar best een beetje uitdagen op het veld. We moeten de sport niet volledig killen door alle emoties weg te halen."

VVCS-voozitter na bekerfinale: 'Spelers die elkaar opfokken is geen groot probleem'

Nog nooit had een scheidsrechter in een bekerfinale zoveel gele kaarten nodig als Dennis Higler gisteren (elf). Met name in de eerste helft werd er nauwelijks gevoetbald en waren er vooral opstootjes en onvriendelijkheden tussen de spelers op het veld.

Levtsjenko keek samen met zijn zoontje naar de wedstrijd en zag hoe veel spelers bepaald geen voorbeeldfunctie voor de jeugd vervulden. "Ik heb veel dingen gezien die niet leuk waren voor kinderen. Hoe de spelers in de eerste helft met elkaar omgingen, dat moet op een andere manier."

Publiek

Levtsjenko vindt dat het niet aan de vakbond is om zich te mengen in hoe spelers zich op het veld gedragen. "Je mag best ver gaan. Overtredingen, elkaar vasthouden en een beetje zuigen, dat moet kunnen", is zijn persoonlijke mening.

"Maar je moet niet ten koste van alles willen winnen. Soms zie je een speler vallen en doet hij alsof hij zwaar geblesseerd is en een paar minuten later rent hij alsof er niets gebeurd is. Als je onsportief speelt, verdien je het wat mij betreft niet om te winnen."

In Studio Voetbal was het gedrag van de spelers in de bekerfinale een belangrijk gespreksonderwerp.

De bekerfinale hoefde niet stil te worden gelegd vanwege wanordelijkheden bij de supporters, zoals bijvoorbeeld een week eerder wel gebeurde in de competitiewedstrijd tussen PSV en Ajax. Na afloop werden er door gefrustreerde fans wel behoorlijk wat vernielingen aangericht in De Kuip. "Het gedrag van spelers zou het publiek geen carte blanche moeten geven om dingen naar spelers te gooien", vindt Levtsjenko.

Rugby

De voorzitter van de spelersvakbond ziet echter in de wanvertoning tijdens de bekerfinale geen aanleiding om de spelregels aan te passen. Hij is geen voorstander van een regel zoals in bijvoorbeeld het hockey of rugby, waar alleen de aanvoerder met de scheidsrechter mag praten.

Ajax-speler Davy Klaassen sprak na afloop over de onsportiviteit in de bekerfinale tegen PSV.

Klaassen begrijpt kritiek op gedrag in bekerfinale wel: 'Zo'n seizoen helpt niet mee'

"Je moet in je emotie dingen met een scheidsrechter kunnen bespreken. Al is het natuurlijk niet normaal als spelers continu aan het zeuren zijn tegen de scheidsrechter."

"Wij zijn van mening dat voetbal zo clean mogelijk moet blijven. Maar het blijft wel emotie. Sommige spelers gaan wat verder dan alleen maar netjes spelen. Maar ik denk dat aanvoerders Luuk de Jong en Dusan Tadic elkaar na afloop gewoon de hand hebben geschud, dan is er niks meer aan de hand."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl