Jerry Springer
NOS NieuwsAangepast

Talkshowpresentator Jerry Springer (79) overleden

De Amerikaanse talkshowpresentator Jerry Springer is vanochtend in zijn woning in Chicago overleden. Zijn familie bevestigt aan showbizzmedium TMZ dat hij leed aan kanker en stierf na een kort ziekbed. Hij was 79 jaar.

Springer werd in de jaren 90 wereldberoemd met zijn spraakmakende talkshow The Jerry Springer Show. Het programma was in 1991 voor het eerst op de Amerikaanse televisie te zien en was in de beginperiode bedoeld als serieuze talkshow waarin voornamelijk over politiek gesproken werd. Springer, een Democraat, was eerder burgemeester van de stad Cincinnati geweest en had een poging gedaan om gouverneur van de staat Ohio te worden.

Rariteitenkabinet

De serieuze insteek van zijn show was geen succes. In plaats daarvan ontwikkelde de show zich tot een rariteitenkabinet waar de emoties hoog opliepen. In The Jerry Springer Show, die later ook in Nederland te zien was, kwamen gewone Amerikanen praten over persoonlijke vraagstukken en relationele drama's.

Dat leverde spectaculaire televisie op. Nogal eens werden gasten op het podium onaangenaam verrast, bijvoorbeeld doordat ze hoorden dat hun partner vreemd ging of lid was van een extreemrechtse groepering. Regelmatig braken gevechten uit en werden er stoelen en glazen water door de studio gegooid, terwijl het publiek "Jerry, Jerry, Jerry!" scandeerde. De altijd op de set aanwezige beveiligers werden halve beroemdheden.

Een exemplarische aflevering van de Jerry Springer Show, oorspronkelijke datum van uitzending onbekend:

Springers' show werd een kijkcijferkanon en werd maar liefst 27 jaar lang door hem gepresenteerd. Een losjes op het programma gebaseerde musical, Jerry Springer: The Opera, maakte in het Verenigd Koninkrijk veel los en won verschillende theaterprijzen. In 2018 stopte het programma. Daarna maakte Springer nog drie seizoenen van het televisieprogramma Judge Jerry.

Geboren in een metrostation

De presentator had zelf ook een bijzonder levensverhaal. Hij werd in 1944 geboren in het Londense metrostation Highgate. Zijn ouders, joodse vluchtelingen uit Duitsland, schuilden daar voor een Duits bombardement. In 1949 verliet het gezin Londen en emigreerde de jonge Springer naar New York.

In de jaren 60 studeerde hij politicologie aan universiteiten in New Orleans en Chicago. In zijn studententijd was hij voor het eerst als commentator te horen op de radio. Na een korte carrière als campagnemedewerker van Robert F. (Bobby) Kennedy, die in 1968 vermoord werd, ging Springer zelf de politiek in.

Dat ging met vallen en opstaan. Zo stapte hij in 1974 gedwongen op uit de gemeenteraad van Cincinnati nadat de lokale krant had onthuld dat Springer een bezoek had gebracht aan twee prostituees. Een jaar later werd hij echter opnieuw gekozen als gemeenteraadslid en in 1977 schopte hij het tot burgemeester. Daarna pakte hij zijn journalistieke loopbaan op: begin jaren 80 werd hij verslaggever en nieuwslezer voor een lokale zender van NBC.

Vorig jaar was de presentator voor het laatst op televisie te zien. Hij deed toen mee aan de Amerikaanse versie van het programma The Masked Singer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl