Een aantal munten uit de Vikingschatten, zoals ze werden gevonden in het weiland in het noorden van Denemarken

Deense amateurspeurders leggen ruim duizend jaar oude Vikingschatten bloot

In Denemarken zijn twee zeldzame Vikingschatten ontdekt uit de tijd van de befaamde Vikingkoning Harald Blauwtand. De schatten bestaan uit in totaal zo'n 300 zilverstukken en zijn ruim duizend jaar oud, schrijft het museum van Noord-Jutland in een persbericht.

De eerste hint naar de schatten kwam afgelopen najaar, toen zo'n zeventig mensen met een metaaldetector door een omgeploegd weiland liepen nabij de ruïnes van de Vikingburcht Fyrkat, in het noorden van Denemarken.

Daar trof een aantal speurders een stuk zilver aan en een deel van een sieraad, die uit dezelfde tijd afkomstig leken te stammen. Ze hadden snel door dat ze iets bijzonders hadden gevonden, zei een van de vindsters, Jane Foged-Mønster, tegen de Deense omroep TV 2. Vervolgens schakelden ze archeologen van het Noord-Jutlandmuseum in, waarna de twee schatten werden opgegraven.

Die lagen op zo'n vijftig meter van elkaar in hetzelfde weiland. Mogelijk waren ze naast elkaar begraven, maar zijn ze door het vele omploegen van de velden van elkaar verwijderd geraakt.

Belangrijke periode in Vikingtijd

Lars Christian Norbach, directeur van het Noord-Jutlandmuseum, noemt de vondst tegenover persbureau AFP "zeer zeldzaam". Met name de gevonden Deense munten zijn bijzonder; er is een kruis op geslagen. Dat had te maken met de bekering van Harald Blauwtand tot het christendom als eerste Vikingkoning.

Die zogenoemde kruismunten - mogelijk geslagen rond 980 - waren relatief kort in omloop, omdat Blauwtand snel daarna werd afgezet na een opstand van zijn zoon Sven Gaffelbaard.

Een van de zogenoemde kruismunten van koning Harald Blauwtand

Mogelijk waren de schatten ten tijde vanwege de oorlog tussen vader en zoon uit voorzorg begraven, gezien de nabijheid van Vikingburcht Fyrkat van Blauwtand. Museumcurator Torben Trier Christiansen zegt dat de vindplek zelf daarom ook bijzonder is. De drang om de schatten te begraven, zou meer kunnen zeggen over de laatste veldslagen tussen vader en zoon.

"De twee zilveren schatten vormen in hun eentje al een fantastisch verhaal, maar om ze te vinden op slechts acht kilometer van Fyrkat is ongelooflijk opwindend", zegt hij.

De archeologen van het museum hopen in het najaar na het oogsten weer verder te graven op de plek waar de schatten zijn gevonden. Mogelijk liggen er nog resten van nederzettingen, die meer inzicht kunnen bieden in een belangrijke periode in de Vikingtijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl