De wolf in Doetinchem die door een dierenarts werd verdoofd
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Bewoners vinden slapende wolf in achtertuin Doetinchem

In Doetinchem hebben bewoners vanochtend in hun achtertuin een slapende wolf gevonden. Het dier is verdoofd en meegenomen, en zal later weer worden vrijgelaten.

Toen de bewoners de wolf ontdekten, waarschuwden ze de politie. "Wij kregen een melding binnen dat er een wolf lag te slapen in een achtertuin", zegt een woordvoerder van de politie. "We zijn ernaar toe gegaan. Het was verder geen zaak voor de politie en we waren er alleen om voor een veilige werkomgeving te zorgen."

De politie schakelde andere instanties in, waarna het dier door een dierenarts en een wolvendeskundige werd verdoofd. Daarna werd de wolf gecontroleerd en meegenomen naar een dierenkliniek.

Eerder een wolf gespot in het centrum van Doetinchem

Omroep Gelderland schrijft dat er vanochtend een wolf liep in het centrum van Doetinchem, niet ver van de achtertuin waar de slapende wolf werd gevonden. Vermoedelijk gaat het om hetzelfde dier.

Silvia de Wolf-De Wolff was haar hond aan het uitlaten toen ze oog in oog kwam te staan met een wolf. "In eerste instantie dacht ik dat het een herder was", vertelt ze aan Omroep Gelderland. "Maar toen keek het dier me aan en wist ik: 'dit is een wolf'." Ze ging terug naar huis en belde de politie.

En dat leverde een bijzonder gesprek op:

Silvia de Wolf-De Wolff vond een wolf: 'Als het 1 april was, had niemand mij geloofd'

Ecoloog Glenn Lelieveld van het Wolvenmeldpunt bevestigt dat het dier in de achtertuin inderdaad een wolf was. "Het is een bizar verhaal, ik heb er ook geen woorden voor", zegt hij. "Maar het was dus echt een wolf."

Omdat er zorgen waren dat het dier gewond was, werd de wolf verdoofd. "Verdoven mag niet zomaar, maar in dit geval was het de beste oplossing", zegt Lelieveld. "De bewoners en de politie hebben ontzettend goed gehandeld."

Een dierenarts heeft het dier ter plekke gecontroleerd. "Die heeft geen verwondingen of opvallendheden gevonden, anders dan dat de wolf volledig was uitgeput", zegt Lelieveld. "Het dier was dus ook niet aangereden."

Uitgeput

Voor Lelieveld is het niet duidelijk waarom de wolf midden in een woonwijk in Doetinchem ging slapen. "Het zou kunnen dat het dier op zoek was naar een plek om te rusten, die niet heeft kunnen vinden en door bleef rennen tot hij niet meer kon en uitgeput in een achtertuin ging liggen om bij te komen."

Op basis van het gebit denkt Lelieveld dat het een jonge, zwervende wolf was. Het dier is meegenomen naar een dierenkliniek waar hij even bij kan komen. Daarna wordt de wolf weer op een geheime plek vrijgelaten.

Advertentie via Ster.nl