De laatste voorstelling van Phantom of the Opera
NOS Nieuws

Na 13.981 voorstellingen spookt het niet meer op Broadway: doek valt voor 'Phantom'

Met liters champagne, goud en zilveren confetti en uiteraard een staande ovatie heeft Broadway afscheid genomen van The Phantom of the Opera. Met 13.981 opvoeringen was het de langstlopende musical in New York ooit.

"Het voelt een beetje alsof je ouderlijk huis wordt verkocht na 35 jaar", zei acteur Laird Mackintosh, die de titelrol speelde in de laatste show. "We waren als een familie, een thuis."

De Britse componist Andrew Lloyd Webber was speciaal voor het afscheid naar New York gekomen. "Ik vond dit een van de beste opvoeringen die de Phantom ooit heeft gehad." Hij droeg de laatste voorstelling op aan zijn zoon Nick, die vorige maand op 43-jarige leeftijd aan kanker overleed. "Hij hoorde deze muziek al toen hij nog een kleine jongen was."

"Misschien keert de musical nog terug", zei Andrew Lloyd Webber. "Je weet maar nooit":

Phantom of The Opera stopt na 35 jaar op Broadway

De Phantom gaat over de gedoemde liefde van een mismaakt operatalent voor de jonge sopraan die hij begeleidt. De New Yorkse versie begon op 26 januari 1988, na succes in de Londense West End, waar de show nog steeds loopt.

De musical groeide uit tot een wereldwijd succes: verspreid over 183 steden werd de productie door 145 miljoen mensen gezien. Een Nederlandse editie draaide begin jaren 90 met Henk Poort in de titelrol. In onder meer Japan, Australië, Italië en Zuid-Korea lopen nog altijd versies.

In New York liep de recette op tot 1,3 miljard dollar. Hoewel de show 9/11, recessies en orkaan Sandy overleefde, bleek de covidpandemie de genadeslag. Wekelijks kostte het een miljoen dollar om de productie op te voeren vanwege de grote cast, het volledige orkest en uitgebreide sets en kostuums. Door het wegblijven van toeristen was dat niet meer rendabel.

Comeback?

Toen de producenten vorig jaar aankondigden dat het doek zou vallen, betekende dat nog een opleving in de kaartverkoop. De definitieve sluiting kon daarmee worden uitgesteld van februari naar half april, maar gisteravond was het dan echt voorbij. De langstlopende Broadwayshow is nu Chicago, dat in 1996 zijn eerste voorstelling had.

Op de laatste avond waren veel beroemdheden afgekomen, zoals actrice Glenn Close, musicalster Lin-Manuel Miranda en senator Chuck Schumer. Ook oud-spelers waren uitgenodigd, onder wie Sarah Brightman, die op Broadway als eerste de rol van de jonge sopraan Christine speelde. "Het voelt bevreemdend, ik vind dat er eigenlijk geen einde aan mag komen", zei ze vooraf op de rode loper. "Ik denk dat mensen het zo gaan missen dat er op een gegeven moment een reprise komt."

Producent Cameron Mackintosh gelooft er in ieder geval in. "Ik ben al 55 jaar producent en heb alle grote musicals zien terugkeren. Omdat de Phantom een van onze beste is, denk ik dat het slechts een kwestie van tijd is."

Ook Lloyd Webber ziet een toekomst voor zijn beroemdste werk. "Een comeback is mogelijk", zei hij tijdens zijn open doekje. "Je weet maar nooit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl