NOS Sport

Grand National onder druk: 118 arrestaties, drie sterfgevallen en Schotse winnaar

Britse folklore onder druk bij Grand National: 118 arrestaties, drie sterfgevallen en een Schotse winnaar

Favoriet Corach Rambler wint door dierenactivisten ontregelde Grand National

Grand National: grootste paardenrace ter wereld, maar ook de meest omstreden

Corach Rambler heeft de 175ste Grand National op zijn naam geschreven. Vanillier kwam in de laatste honderden meters nog snel opzetten, maar hij strandde op drie lengtes van de winnaar.

Voor jockey Derek Fox en de Schotse stal van trainer Lucinda Russell is het al de tweede zege. In 2017 waren ze ook al de beste met One for Arthur. De grootste en meest prestigieuze paardenrace van Groot-Brittannië begon een kwartier later vanwege protesten van dierenactivisten.

 • Reuters
  De politie haalt een dierenactivisist van het terrein in Aintree.
 • EPA
  Dierenactivisten bij de ingang van Aintree, het paardensportcentrum in de buurt van Liverpool.
 • Reuters
  De deelnemers aan de Grand National passeren de plek van de confrontatie tussen dierenactivisten en de politie.
 • AFP
  Gearresteerde activisten bij de Grand National.

Al dagen was duidelijk dat activisten hun onvrede wilden laten blijken bij de Grand National, waar sinds 2000 al 61 paarden bij om het leven kwamen. Terwijl de meeste activisten bij de ingang van de racecourse in Aintree geweldloos protesteerden, eisten de voorbereidende races opnieuw de levens van twee deelnemende paarden.

Naarmate de Grand National naderde, probeerden activisten het terrein te betreden en slaagden ze er zelfs in om met ladders over het hek aan de overzijde van het raceparcours te klimmen. Sommigen wisten zich vast te ketenen aan een van de hindernissen op de baan. De politie arresteerde liefst 118 activisten.

Zonder de gebruikelijke parade, die uit tijdsoverwegingen werd geschrapt, meldde titelverdediger Noble Yeats zich een kwartier na de oorspronkelijke starttijd als laatste voor de start.

 • Reuters
  Een groot deel van de race ging een paard zonder ruiter vooraf aan de rest van het veld.
 • Reuters
  Jockey Derek Fox met Corach Rambler op weg naar de zege in de Grand National.
 • Reuters
  Jockey Derek Fox won de 17ste Grand National op Corach Rambler.

Na de eerste hindernis waren drie paarden hun gevallen ruiter al kwijt, maar ze bleven desondanks voor de rest van het peloton uitrennen. Het eerste paard mét ruiter was Coko Beach, die halverwege achterhaald werd door Mister Coffey.

In de slotfase legden beide paarden het af tegen Corach Rambler, door de bookmakers vooraf al getipt als een van de grote favorieten, die met een fenomenale eindsprint de zege - en een winstpremie van zo'n 600.000 euro - voor zich opeiste.

Vanillier werd tweede. Gaillaird du Mesnil eindigde op het parcours van bijna acht kilometer met dertig hindernissen als derde, voor de winnaar van vorig jaar Noble Yeats. Slechts 17 van de 39 combinaties kwamen aan de finish.

 • AFP
  Bezoekers van de Grand National kijken hun ogen uit.
 • AFP
  Spanning op de tribune in Aintree.
 • AFP
  De Grand National is behalve champagne en fraaie outfits ook veel wachten.
 • AFP
  Een verrekijker is geen overbodige luxe bij e Grand National.

Na de race bleek dat Hill Sixteen, een tienjarige ruin, bij een val dusdanig geblesseerd was geraakt dat de dierenartsen ook dit paard moesten laten inslapen. Daarmee kwam het dodental van dit jaar op drie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl