Laatste drie kerncentrales in Duitsland definitief gesloten
De laatste drie Duitse kerncentrales zijn definitief gesloten. Eigenlijk moesten ze vorig jaar al dicht, maar vanwege de energiecrisis door de oorlog in Oekraïne werd die sluiting in de herfst uitgesteld. Tegen middernacht gingen de kerncentrales in de deelstaten Nedersaksen, Beieren en Baden-Württemberg dan toch echt dicht.
De exploitanten maakten zaterdagavond laat bekend dat de centrales succesvol waren gestopt. De exploitant van Neckarwestheim 2 in Baden-Württemberg was de laatste die aankondigde dat de afbouw was voltooid.
De productie van de centrales was de afgelopen jaren al teruggebracht. Zaterdag hebben de laatste ploegen die nog verder naar beneden geschroefd, zodat het opwekken van energie rond middernacht beëindigd was. Nu begint de sloop van de drie centrales, die nog jaren zal duren.
Na wekenlange onenigheid in de coalitie besloot bondskanselier Scholz in oktober vorig jaar om ook de derde nog actieve kerncentrale open te houden tot uiterlijk vandaag. Eerder zou de kerncentrale in Nedersaksen, dat aan Nederland grenst, op 1 januari dit jaar sluiten.
33 kernreactoren
De zogenoemde Atomausstieg werd in 2011 versneld na de kernramp in het Japanse Fukushima. Uit angst voor nieuwe ongelukken en vanwege problemen met de opslag van kernafval besloot de Duitse regering om te stoppen met atoomenergie. Eind vorig jaar werd al gewerkt aan de ontmanteling van 33 andere kernreactoren waarmee ooit stroom is opgewekt.
De sluitingen gebeuren in redelijke stilte. Wel zijn er verschillende (kleine) acties van anti-kernenergiegroepen aangekondigd.
Op verschillende locaties waren er demonstraties en 'sluitingsfeestjes', maar ook protesten van mensen die liever hadden gezien dat de centrales open waren gebleven, zoals te zien is in deze video;
Om in energiebehoefte te voorzien, zegt de regering dat er op korte termijn meer gebruik gemaakt zal moeten worden van energie opgewekt door kolencentrales en van gas. Er wordt door het land flink op ingezet om meer energie op te wekken met de zon en de wind, maar dat is nog niet genoeg.
Duitsland is de grootste energieverbruiker van Europa en stond door de Atomausstieg voor een enorme opgave. Bijna een kwart van alle energie die het verbruikte kwam toen nog uit kerncentrales. Die energie moest dus ergens anders vandaan komen, het liefst uit duurzame bronnen, zoals windmolens en zonnepanelen. Alleen gaat de bouw daarvan te langzaam om het tekort op te vangen.
Duitsland besloot eerder te stoppen met het opwekken van elektriciteit met kolencentrales. Gas moest de overgangsenergiebron worden, maar door de oorlog in Oekraïne ging dat plan niet door.