De omslag van 'Vandaag houd ik een spreekbeurt over de anaconda'
NOS Nieuws

'Spreekbeurt over de anaconda' wint Woutertje Pieterse Prijs voor beste kinderboek

De Woutertje Pieterse Prijs voor het mooiste kinderboek gaat dit jaar naar Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda. Auteur Bibi Dumon Tak en illustrator Annemarie van Haeringen ontvangen een bedrag van 15.000 euro. De winnaar van de prijs werd bekendgemaakt in het NPO Radio 1-programma De Kindertaalstaat, vanuit het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

In het boek komen dieren aan het woord die spreekbeurten houden over andere dieren. Zo vertelt een zebra over de panda, die ook zwartwit is, en stelt de regenworm zijn grote broer de anaconda voor. Sommige dieren hebben elkaar nog nooit gezien, anderen kennen elkaar juist heel goed. De lezer komt zo veel te weten over het dierenrijk, door de ogen van dieren zelf.

Juist dat bijzondere perspectief sprak de jury aan. Volgens voorzitter Abdelkader Benali zet het boek "onze veelstemmige wereld zowel in taal als beeld heerlijk op zijn kop".

"Een boek dat overloopt van de spitse dialogen, kriebelige weetjes en bijtende spot. Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda breekt een lans voor alle dieren. De fraaie, rustige typografie en de prachtige, gevoelige illustraties maken dit tot een boek om te koesteren."

Zo werd de prijs bekendgemaakt op NPO Radio 1:

De andere genomineerde boeken waren Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen van Joukje Akveld en Djenne Fila, Ik ben hier! van Joke van Leeuwen, Ik denk dat ik ontvoerd ben van Pim Lammers en Sarah van Dongen, Mot en de metaalvissers van Sanne Rooseboom en Sophie Pluim, en Patroon van Marco Kunst. Zij ontvangen 1000 euro per boek.

Al sinds 1988 wordt de Woutertje Pieterse Prijs jaarlijks uitgereikt. Vorig jaar ging de prijs naar Terra Ultima, van illustrator Raoul Deleo en ontdekkingsreiziger Noah J. Stern. Terra Ultima gaat over een denkbeeldig onbekend continent, waar allerlei onontdekte dieren rondlopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl