In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Half jaar cel voor aanrijden twee vrouwen, plus 275.000 euro smartegeld

Een 27-jarige automobilist is veroordeeld tot een half jaar cel voor het aanrijden van twee vrouwen in het Utrechtse dorp Hei- en Boeicop. Eén van de slachtoffers is door het ongeluk grotendeels verlamd geraakt.

Het ongeluk gebeurde in november 2020. De twee vrouwen maakten 's avonds een wandeling en droegen reflecterende hesjes om zichtbaar te zijn. Ze liepen langs de kant van de weg toen ze door een bestelbus van achteren werden aangereden. Eén slachtoffer liep een zware hersenschudding op, de ander liep een dwarslaesie op en raakte nagenoeg volledig invalide.

Uit politieonderzoek bleek dat de automobilist vlak voor het ongeluk op zijn telefoon had gezeten. Hij zou afwisselend de apps van Marktplaats, WhatsApp en Snapchat hebben gebruikt. Het Openbaar Ministerie had daarom een gevangenisstraf van een half jaar en twee jaar rij-ontzegging geëist.

Compleet afhankelijk van anderen

Tijdens de behandeling van de zaak, twee weken geleden, liepen de emoties hoog op, schrijft RTV Utrecht. Zo kwam het slachtoffer dat grotendeels verlamd raakte aan het woord. "Nooit meer lopen, nooit meer zelf een kopje thee zetten voor visite. En net nu ik bijna oma word daagt het me ook dat ik nooit met dat kindje door de plassen zal kunnen stampen", zei ze in de rechtszaal. "Ik ben van een actieve vrouw die de wereld rondreisde, veranderd in iemand die compleet afhankelijk is geworden van anderen."

De rechter acht bewezen dat de man tijdens het ongeluk op zijn telefoon zat, terwijl hij wist dat hij op een onverlichte smalle weg reed. Daarnaast heeft hij te hard gereden en onvoldoende rechts gehouden. "De verdachte heeft zijn aandacht onvoldoende op de weg gehad, waardoor hij de goed zichtbare en achter elkaar lopende voetgangers, twee vriendinnen die ervaren wandelaars waren, aanreed", oordeelt de rechter.

Ook rekent de rechter de man zijn opstelling na het ongeluk stevig aan. Met name omdat hij vlak erna zijn telefoongegevens had gewist en lange tijd volhield dat hij niet meer wist of hij nu wel of niet zijn telefoon bij zich had. "Uit dit alles komt een beeld naar voren van een verdachte die er alles aan doet om de feiten te ontkennen en de waarheidsvinding te frustreren", aldus de rechter.

Hoogste bedrag

Naast de celstraf kreeg de verdachte een rijontzegging van twee jaar én hij moet het slachtoffer dat invalide is geraakt 275.000 euro smartegeld betalen.

Volgens advocaat Merlijn Treur is dat het hoogste bedrag ooit door een rechter opgelegd na een verkeersongeval. "Eerder werd door een rechter na een ongeval een bedrag van 200.000 euro toegekend, maar het is nog niet eerder zo hoog geweest."

Om tot dat bedrag te komen zijn meerdere factoren bekeken, legt hij uit. "Je bepaalt eigenlijk: wat is nu leed? Dan wordt gekeken naar soortgelijke uitspraken van rechters die hebben geoordeeld over de hoogte van het smartegeld, maar geen enkele zaak is identiek."

Dat de rechter meeging met het bedrag, verbaasde Treur enigszins. "Gezien de aard en ernst van het letsel, de bedragen die bij eerdere uitspraken zijn toegekend en de inflatie was een hogere vergoeding te verwachten", legt hij uit. "Maar omdat het smartegeld werd geëist in een strafprocedure, had de rechter het bedrag ook niet-ontvankelijk kunnen verklaren omdat het mogelijk een disproportionele belasting voor het strafproces oplevert. Maar dat is in dit geval niet gebeurd."

De raadsman is blij met de uitspraak. "Ook mijn cliënte was zeer tevreden."

Advertentie via Ster.nl