Grote tekorten bij sociale diensten

tijd van publicatie Aangepast

De financiƫle problemen bij de sociale diensten lopen het komende jaar verder op. Volgens de vereniging voor sociale diensten Divosa is de situatie zelfs "akelig slecht".

Oorzaak is onder meer dat de gemeenten minder geld van het Rijk krijgen voor de bijstand. Tegelijkertijd neemt het aantal mensen in de bijstand juist verder toe. Dat maakt dat de sociale diensten niet op dezelfde voet kunnen doorgaan, stelt de organisatie. "Er moet ergens op bezuinigd worden."

Er zitten nu 307.000 Nederlanders in de bijstand, 26.000 meer dan vorig jaar. Gemeenten die niet genoeg geld hebben voor de uitkeringen, moeten het tekort zelf betalen. Vorig jaar was dat 340 miljoen euro, naar verwachting loopt het tekort dit jaar verder op.

Geschrapt

Veel extra diensten voor niet-uitkeringsgerechtigden worden geschrapt, zoals sollicitatie-trainingen en hulp bij leerwerk-trajecten. Ook gaan subisidies op arbeid omlaag. "Iedereen die op de een of andere manier ondersteuning ontvangt van de sociale dienst, gaat merken dat er minder geld beschikbaar is."

De meeste sociale diensten ontzien bij de bezuinigingen armoedebeleid en schuldhulpverlening.

STER Reclame