Sturgeon en haar man Peter Murrell
NOS NieuwsAangepast

Man Schotse ex-premier Sturgeon opgepakt voor fraude met partijgeld

In Schotland is Peter Murrell, de man van voormalig premier Nicola Sturgeon, opgepakt op verdenking van fraude. In een verklaring meldt de Schotse politie dat hij is gearresteerd in het kader van een groot onderzoek naar de financiering van de Scottish National Party (SNP), de politieke partij van Sturgeon en Murrell.

In de loop van de avond is Murell vrijgelaten, meldt de BBC. Hij hoefde geen borgtocht te betalen. Het onderzoek naar hem is nog in volle gang.

De politie probeert te achterhalen wat er is gebeurd met de ruim 600.000 pond die de partij ophaalde tijdens een campagne voor een Schots onafhankelijkheidsreferendum in 2017. Dat geld is nergens in de boekhouding van de SNP terug te vinden. Vermoedelijk werd het gebruikt om andere kosten van de partij te betalen.

Opnieuw in opspraak

Tussen 1999 en dit jaar was Murrell algemeen directeur van de SNP en daarmee dus prominent lid van de partij. Ook was hij nauw betrokken bij de verkiezingscampagnes van Sturgeon en haar voorganger Alex Salmond, maar hij is nu dus opnieuw in opspraak.

Afgelopen maand trad hij terug als algemeen directeur, nadat hij misleidende opmerkingen had gemaakt over het dalende ledental van de SNP. De afgelopen vier jaar is dat teruggevallen van 128.000 naar 72.000, maar Murrell sprak die cijfers tegen. Uiteindelijk gaf de partij, na druk van leden en journalisten, de daling alsnog schoorvoetend toe.

Belangenverstrengeling

Maar ook daarvoor lag Murrell onder vuur. Zo bestaat er nog steeds veel onduidelijkheid over een bedrag van ruim 100.000 pond dat hij aan de partij zou hebben geleend, en door zijn huwelijk met Sturgeon werden er vraagtekens gezet bij zijn integriteit.

Na het onverwachte aftreden van Sturgeon als premier en partijleider werden binnen de partij verkiezingen gehouden voor een nieuwe leider. Kandidaten Forbes en Regan trokken toen al de onafhankelijkheid daarvan in twijfel. Uiteindelijk kwam Humza Yousaf als winnaar uit de bus, die naar verwachting het beleid van Sturgeon zal voortzetten.

De SNP heeft aan de BBC laten weten "volledig mee te werken aan het onderzoek", maar wil er verder niks over zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl